Proteolytická aktivita Bacillus cereus a Bacillus subtilis v UHT mléku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000064" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proteolytická aktivita Bacillus cereus a Bacillus subtilis v UHT mléku
Popis výsledku v původním jazyce
Proteolytické kmeny Bacillus spp. byly izolovány ze syrového mléka a stájového prostředí. V UHT mléce skladovaném při 24 °C byly testovány tři kmeny Bacillus spp. Účinek mikrobiologické aktivity byl vyhodnocen pomocí SDS-PAGE. Proteolytická aktivity sporotvorných mikroorganismů byla charakterizována na základě úbytku -, a kaseinových frakcí. K proteolýze byly citlivější - a - kasein na rozdíl od -kaseinu. Proteolýza způsobená činností Bacillus cereus byla intenzivnější než u Bacillus subtilis. Výsledkem enzymatické aktivity byl vznik nežádoucího flavoru a snížené kvality mléčných výrobků.
Název v anglickém jazyce
Proteolytic activity of Bacillus cereus and Bacillus subtilis in UHT milk
Popis výsledku anglicky
The proteolytic Bacillus spp. was isolated from raw milk and farm environment. Three strains of two species of Bacillus were tested in UHT milk stored by 24 °C. Effect of the microbial activities on milk protein were evaluated by SDS-PAGE. Proteolytic activity of spore forming bacteria was characterized by a reduction in the -, and casein bands. The- and - casein were most susceptible to proteolysis while the - casein was less affected. Proteolysis caused by Bacillus cereus was more intensive than by Bacillus subtilis. Enzymatic activity results in the development of objectionable flavor and quality defects in dairy products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-461-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
98-102
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 4. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—