Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodické možnosti sledování hydrolýzy kaseinu proteolytickou činností Bacillus cereus s aplikací SDS-PAGE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000173" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodické možnosti sledování hydrolýzy kaseinu proteolytickou činností Bacillus cereus s aplikací SDS-PAGE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo vyšetřeno 92 vzorků UHT mléka kontaminovaného šesti kmeny Bacillus cereus. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus cereus byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Během skladování při 24 °Cbyly zjištěny následující změny. Nejrychleji byl odbouráván - kasein na 42,64 %. Hodnoty - kaseinu poklesly na 55,96 % a - kaseinu na 69,2 %. Při skladovací teplotě 4 °C byl úbytek všech kaseinových frakcí nižší. Došlo k poklesu na 75,9 % pro - kasein, 82,28 % pro - kasein a 84,61 % pro - kasein. Rozsah změn záležel na kmeni Bacillus cereus a teplotě skladování. Výsledkem proteolytické aktivity jsou kvantitativní změny kaseinových frakcí a kvalitativní změny UHT mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodical possibilities of observation of casein hydrolysis of Bacillus cereus proteolytic activity using SDS-PAGE

  • Popis výsledku anglicky

    It was investigated 92 samples of UHT milk contaminated by spores of 6 strains of Bacillus cereus. The samples of UHT milk were stored by 24 °C and 4 °C. The decrease of casein fractions influenced by proteolytic activity of Bacillus cereus was determined using SDS -PAGE. Following changes were found during storage at 24 °C. It was - casein that dropped at the quickest rate to 42,64 %. Values of - casein and - casein dropped to 55,96 % and 69,2 %. When storing the milk at 4 °C, the drop of all casein fractions was lower. In - casein, - casein and - casein the drop amounted to 75,9 %, 82,28 % and 84,61 %. The intensity of changes depended on the strain of B.cereus used as well as the temperature of storage. Significant proteolytic activity of Bacillus cereus results in the devolepment of quantitative changes of casein franctions and kvalitative changes of UHT milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mléko a sýry 2004

  • ISBN

    978-80-86238-42

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    109-111

  • Název nakladatele

    VŠCT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku