Metodické možnosti sledování hydrolýzy kaseinu proteolytickou činností Bacillus cereus s aplikací SDS-PAGE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000173" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodické možnosti sledování hydrolýzy kaseinu proteolytickou činností Bacillus cereus s aplikací SDS-PAGE
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo vyšetřeno 92 vzorků UHT mléka kontaminovaného šesti kmeny Bacillus cereus. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus cereus byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Během skladování při 24 °Cbyly zjištěny následující změny. Nejrychleji byl odbouráván - kasein na 42,64 %. Hodnoty - kaseinu poklesly na 55,96 % a - kaseinu na 69,2 %. Při skladovací teplotě 4 °C byl úbytek všech kaseinových frakcí nižší. Došlo k poklesu na 75,9 % pro - kasein, 82,28 % pro - kasein a 84,61 % pro - kasein. Rozsah změn záležel na kmeni Bacillus cereus a teplotě skladování. Výsledkem proteolytické aktivity jsou kvantitativní změny kaseinových frakcí a kvalitativní změny UHT mléka.
Název v anglickém jazyce
Methodical possibilities of observation of casein hydrolysis of Bacillus cereus proteolytic activity using SDS-PAGE
Popis výsledku anglicky
It was investigated 92 samples of UHT milk contaminated by spores of 6 strains of Bacillus cereus. The samples of UHT milk were stored by 24 °C and 4 °C. The decrease of casein fractions influenced by proteolytic activity of Bacillus cereus was determined using SDS -PAGE. Following changes were found during storage at 24 °C. It was - casein that dropped at the quickest rate to 42,64 %. Values of - casein and - casein dropped to 55,96 % and 69,2 %. When storing the milk at 4 °C, the drop of all casein fractions was lower. In - casein, - casein and - casein the drop amounted to 75,9 %, 82,28 % and 84,61 %. The intensity of changes depended on the strain of B.cereus used as well as the temperature of storage. Significant proteolytic activity of Bacillus cereus results in the devolepment of quantitative changes of casein franctions and kvalitative changes of UHT milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mléko a sýry 2004
ISBN
978-80-86238-42
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
109-111
Název nakladatele
VŠCT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—