Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití SDS-PAGE pro studium hydrolýzy kaseinu vlivem působení Bacillus spp.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000175" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000175 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Využití SDS-PAGE pro studium hydrolýzy kaseinu vlivem působení Bacillus spp.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare casein hydrolysis during storage of UHT milk inoculated by 18 strains of 3 species of Bacillus spp. isolated from raw milk and farm environment. It was investigated 404 samples of UHT milk contaminated by spores of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis. The samples of UHT milk were stored at 24 °C and 4 °C for 6 days - 4 months. The decrease of casein fractions influenced by proteolytic activity of Bacillus spp. was determined using SDS-PAGE.It were evaluated microbial and sensoric quality. The intensity of changes depended on the species of Bacillus used as well as the temperature of storage. The intensive changes of Bacillus spp. grow, sensory defects and casein hydrolysis were observed inmilk stored at 24 °C. The highest casein hydrolysis was found in milk inoculated by Bacillus cereus. No significant changes were found in milk stored at 4 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Využití SDS-PAGE pro studium hydrolýzy kaseinu vlivem působení Bacillus spp.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare casein hydrolysis during storage of UHT milk inoculated by 18 strains of 3 species of Bacillus spp. isolated from raw milk and farm environment. It was investigated 404 samples of UHT milk contaminated by spores of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis. The samples of UHT milk were stored at 24 °C and 4 °C for 6 days - 4 months. The decrease of casein fractions influenced by proteolytic activity of Bacillus spp. was determined using SDS-PAGE.It were evaluated microbial and sensoric quality. The intensity of changes depended on the species of Bacillus used as well as the temperature of storage. The intensive changes of Bacillus spp. grow, sensory defects and casein hydrolysis were observed inmilk stored at 24 °C. The highest casein hydrolysis was found in milk inoculated by Bacillus cereus. No significant changes were found in milk stored at 4 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    7305-493-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    67-71

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku