Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000174" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000174 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stupeň proteolýzy v UHT mléce byl stanoven pomocí spektrofotometrické OPA metody. Bylo vyšetřeno UHT mléko kontaminované sporami Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Bacillus subtilis. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů - 4 měsíce. Byla zhodnocena mikrobiologická a senzorická kvalita. Intenzita změn závisela na druhu Bacillus a teplotě skladování. Intenzivní změny růstu Bacillus spp., smyslových vlastností a stupně proteolýzy byly pozorovány v mléce skladovaném při 24 °C. Došlo kpoklesu obsahu bílkovin z 32,70 g.l-1 na 30,59 - 31,03 g.l-1. V mléce skladovaném při 4 °C nebyly nalezeny žádné signifikantní změny.

  • Název v anglickém jazyce

    The OPA Method for Determination of Bacillus spp. Proteolytic Activity in Milk

  • Popis výsledku anglicky

    The degree of proteolysis in UHT milk was determined by using a spectrophotometric OPA assay. It was investigate UHT milk contaminated by spores of Bacillus cereus, Bacillus licheniformis and Bacillus subtilis. The samples were stored at 24 °C and 4 °C for 6 days - 4 months. It were evaluated microbial and sensoric quality. The intensity of changes was dependent on the species of Bacillus used as well as the temperature of storage. The intensive changes of Bacillus spp. grow, sensory defects and degreeof proteolysis were observed in milk stored at 24 °C. A decrease in protein contents was from 32,70 g.l-1 to 30,59 - 31,03 g.l-1. No significant changes were found in milk stored at 4 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuálne problémy riešené v agrokomplexe. X. Mezinárodní vedecký seminár pracovníků. Sborník vedeckých prác

  • ISBN

    80-8069-488-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    49

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    19. 11. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku