Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000174" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení proteolytické aktivity Bacillus spp. v mléce OPA metodou.
Popis výsledku v původním jazyce
Stupeň proteolýzy v UHT mléce byl stanoven pomocí spektrofotometrické OPA metody. Bylo vyšetřeno UHT mléko kontaminované sporami Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Bacillus subtilis. Vzorky byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů - 4 měsíce. Byla zhodnocena mikrobiologická a senzorická kvalita. Intenzita změn závisela na druhu Bacillus a teplotě skladování. Intenzivní změny růstu Bacillus spp., smyslových vlastností a stupně proteolýzy byly pozorovány v mléce skladovaném při 24 °C. Došlo kpoklesu obsahu bílkovin z 32,70 g.l-1 na 30,59 - 31,03 g.l-1. V mléce skladovaném při 4 °C nebyly nalezeny žádné signifikantní změny.
Název v anglickém jazyce
The OPA Method for Determination of Bacillus spp. Proteolytic Activity in Milk
Popis výsledku anglicky
The degree of proteolysis in UHT milk was determined by using a spectrophotometric OPA assay. It was investigate UHT milk contaminated by spores of Bacillus cereus, Bacillus licheniformis and Bacillus subtilis. The samples were stored at 24 °C and 4 °C for 6 days - 4 months. It were evaluated microbial and sensoric quality. The intensity of changes was dependent on the species of Bacillus used as well as the temperature of storage. The intensive changes of Bacillus spp. grow, sensory defects and degreeof proteolysis were observed in milk stored at 24 °C. A decrease in protein contents was from 32,70 g.l-1 to 30,59 - 31,03 g.l-1. No significant changes were found in milk stored at 4 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuálne problémy riešené v agrokomplexe. X. Mezinárodní vedecký seminár pracovníků. Sborník vedeckých prác
ISBN
80-8069-488-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
49
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
19. 11. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—