Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000172" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000172 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného Bacillus spp.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla studována hydrolýza kaseinu během skladování UHT mléka inokulovaného 18 kmeny Bacillus spp. izolovaných ze syrového mléka a stájového prostředí. Bylo vyšetřeno 296 vzorků UHT mléka kontaminovaného spórami Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis. Vzorky mléka byly skladovány při 24 °C a 4 °C po dobu 6 dnů až 4 měsíců. Úbytek kaseinových frakcí ovlivněný proteolytickou činností Bacillus spp. byl stanoven pomocí SDS-PAGE. Dále byla zhodnocena senzorická a mikrobiologická kvalita mléka. Intenzita změn byla závislá na použitém druhu Bacillus a skladovací teplotě. V mléce skladovaném při 24 °C byl pozorován intenzivní růst Bacillus spp. Při dosažení koncentrací mikroorganismů 107 cfu.ml-1 do 48 hod. byly zaznamenány výrazné senzorické změny jako srážení a změny vůně. Počet Bacillus spp. v mléce skladovaném při 4 °C po 4 měsíce se pohyboval v koncentracích do 101 cfu.ml-1 bez viditelných smyslových změn. Proteolytická aktivita byla charakterizována úbytkem kaseinových

  • Název v anglickém jazyce

    Hydrolysis of casein during storage of UHT milk inoculated by Bacillus spp.

  • Popis výsledku anglicky

    Hydrolysis of casein during storage of UHT milk inoculated by 18 strains of Bacillus spp. isolated from raw milk and farm environment has been studied. It was investigated 296 samples of UHT milk contaminated by spores Bacillus cereus, Bacillus subtilisand Bacillus licheniformis. The samples of UHT milk were stored by 24 °C and 4 °C for 6 days - 4 months. The decrease of casein fractions influenced by proteolytic activity of Bacillus spp. was determined using SDS -PAGE. It were evaluated microbial andsensoric quality. The intensity of changes depended on the species of Bacillus used as well as the temperature of storage. In milk stored at 24 °C was investigated intensive grow of Bacillus spp. At concentration of Bacillus spp. 107 cfu.ml-1 for 48 hours was observed senzory defects as coagulation and changes of flavour. The number of Bacillus spp. in milk stored at 4 °C for 4 months was 101cfu.ml-1 without observation of senzory defects. Proteolytic activity was characterized by a redu

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-346-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    55-56

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    22. 4. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku