Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Proteolytické působení enzymů Bacillus licheniformis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000184" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000184 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Proteolytické působení enzymů Bacillus licheniformis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Významnou negativní vlastností mikroorganismů Bacillus spp. je schopnost vegetativních buněk produkovat po pomnožení termostabilní extracelulární enzymy, které ovlivňují nutriční a senzorické vlastnosti UHT mléka. Sledování proteolýzy v mléce stanovenímzměn obsahu bílkovin a volného tyrosinu bylo provedeno na modelovém případě kontaminace trvanlivého polotučného mléka spórami mikroorganismů B. licheniformis, izolovanými z prostředí farmy a ze syrového mléka. Intenzita proteolytických změn byla závislána použitém kmenu, teplotním a časovém režimu inaktivace spór a teplotě a době skladování, projevil se také vliv výchozí koncentrace spór. Zatímco při skladovací teplotě 4 oC nebyla proteolýza zaznamenána, při skladovací teplotě 24 oC byl zjištěn v průběhu skladování výrazný pokles obsahu bílkovin a zvyšující se obsah volného tyrosinu oproti výchozím hodnotám. Po 3 týdnech úchovy byly zjištěny následující změny: pokles bílkovin z 34,6 g.1-1mléka na hodnoty 33,98 - 32,58 g.1-1mléka a

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of proteolytic enzymes of B. licheniformis

  • Popis výsledku anglicky

    The study of proteolysis by determination of changes in the content of proteins and free tyrosine was done on a model of contamination of UHT milk by spores of 5 strains of B. licheniformis isolated from the environment of farms and directly from raw milk. Following changes were found during storage at 24 °C: drop in the proteins from 34.6 g.1-1 of milk to 3.18 - 32.58 g.1-1 of milk and an increase in the content of free tyrosine from 0.650 mg.ml-1to 1.339-1.581 mg.ml-1 of milk. During storage at 24 oCproteolysis not found. The intensity of changes depended on the strain of B. licheniformis used, the heat regime, the temperature of storage as well as the influence of the initial concentration of spores.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek "Mléko a sýry 2004"

  • ISBN

    978-80-86238-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    112-115

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku