Proteolytické působení enzymů Bacillus licheniformis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000184" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000184 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proteolytické působení enzymů Bacillus licheniformis
Popis výsledku v původním jazyce
Významnou negativní vlastností mikroorganismů Bacillus spp. je schopnost vegetativních buněk produkovat po pomnožení termostabilní extracelulární enzymy, které ovlivňují nutriční a senzorické vlastnosti UHT mléka. Sledování proteolýzy v mléce stanovenímzměn obsahu bílkovin a volného tyrosinu bylo provedeno na modelovém případě kontaminace trvanlivého polotučného mléka spórami mikroorganismů B. licheniformis, izolovanými z prostředí farmy a ze syrového mléka. Intenzita proteolytických změn byla závislána použitém kmenu, teplotním a časovém režimu inaktivace spór a teplotě a době skladování, projevil se také vliv výchozí koncentrace spór. Zatímco při skladovací teplotě 4 oC nebyla proteolýza zaznamenána, při skladovací teplotě 24 oC byl zjištěn v průběhu skladování výrazný pokles obsahu bílkovin a zvyšující se obsah volného tyrosinu oproti výchozím hodnotám. Po 3 týdnech úchovy byly zjištěny následující změny: pokles bílkovin z 34,6 g.1-1mléka na hodnoty 33,98 - 32,58 g.1-1mléka a
Název v anglickém jazyce
The influence of proteolytic enzymes of B. licheniformis
Popis výsledku anglicky
The study of proteolysis by determination of changes in the content of proteins and free tyrosine was done on a model of contamination of UHT milk by spores of 5 strains of B. licheniformis isolated from the environment of farms and directly from raw milk. Following changes were found during storage at 24 °C: drop in the proteins from 34.6 g.1-1 of milk to 3.18 - 32.58 g.1-1 of milk and an increase in the content of free tyrosine from 0.650 mg.ml-1to 1.339-1.581 mg.ml-1 of milk. During storage at 24 oCproteolysis not found. The intensity of changes depended on the strain of B. licheniformis used, the heat regime, the temperature of storage as well as the influence of the initial concentration of spores.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek "Mléko a sýry 2004"
ISBN
978-80-86238-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
112-115
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—