Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Bacillus spp. enzymes on ultra high temperature-treated milk proteins

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00002563" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00002563 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Bacillus spp. enzymes on ultra high temperature-treated milk proteins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A model case of long-life half-fat milk contamination with spores of 15 strains of B. licheniformis, B. subtilis a B. cereus isolated from farm environment and from raw milk was used to determine proteolysis by measuring the changes in milk protein contents. The methods of infrared spectroscopy, free tyrosine using Lowry's method according to Juffs and setting of decrease in casein fractions using the SDS-PAGE were employed. Under storage temperature of 4 C no proteolysis was recorded. However, under storage temperature of 24 C the following changes in comparison with initial values were recorded after 3 weeks: a decrease in protein contents from 34.60 g(.)l(-1) to 29.46 - 32.86 g(.)l(-1) and increased free tyrosine contents from 0.65 mg(.)ml(-1) to 2.13 - 1.59 mg(.)ml(-1) depending on Bacillus spp. type. It was detected that milk heating at a temperature of 100degreesC for 10 min and at 135degreesC for 5 s, respectively, the spores of resistant strains Bacillus licheniformis may survi

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Bacillus spp. enzymes on ultra high temperature-treated milk proteins

  • Popis výsledku anglicky

    A model case of long-life half-fat milk contamination with spores of 15 strains of B. licheniformis, B. subtilis a B. cereus isolated from farm environment and from raw milk was used to determine proteolysis by measuring the changes in milk protein contents. The methods of infrared spectroscopy, free tyrosine using Lowry's method according to Juffs and setting of decrease in casein fractions using the SDS-PAGE were employed. Under storage temperature of 4 C no proteolysis was recorded. However, under storage temperature of 24 C the following changes in comparison with initial values were recorded after 3 weeks: a decrease in protein contents from 34.60 g(.)l(-1) to 29.46 - 32.86 g(.)l(-1) and increased free tyrosine contents from 0.65 mg(.)ml(-1) to 2.13 - 1.59 mg(.)ml(-1) depending on Bacillus spp. type. It was detected that milk heating at a temperature of 100degreesC for 10 min and at 135degreesC for 5 s, respectively, the spores of resistant strains Bacillus licheniformis may survi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus