Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000192" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial activity of honey in relation to its physicochemical parameters

  • Popis výsledku anglicky

    In this study were determined the antibacterial activity and physicochemical parameters of honeys, which were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The aim of this work was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honeys and their physicochemical parameters.We analysed 37 samples of honey. Concentration of honeys for determination of antibacterial activity was 10, 20 and 30 %. We used set strains Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. From the physicochemical parameters were determined content of water, water activity, conductivity and pH. From results is evident increase in antibacterial activity together with increase in conductivity. Honeydew honeys have antibacterial activity higher than blossom honeys. Antibacterial activity does not depend on neither content of water nor

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-346-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    57-58

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    22. 4. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku