Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000192" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000192 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální aktivita medu ve vztahu k jeho fyzikálně chemickým parametrům
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita a vybrané fyzikálně chemické parametry vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od českých včelařů. Cílem práce bylo určit případné korelace mezi antibakteriální aktivitou medu a stanovenými fyzikálně chemickými parametry. Celkem bylo vyšetřeno 37 vzorků medů. Pro stanovení antibakteriální aktivity byly medy použity v 10, 20 a 30% koncentraci. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Z fyzikálně chemických parametrů byl stanoven obsah vody, aktivita vody, vodivost a pH. Z výsledků je možno pozorovat trend nárůstu antibakteriální aktivity spolu s nárůstem vodivosti, z čehož vyplývá, že medovicové medy mají vyšší antibakteriální aktivitu než medy květové. Na obsahu vody ani aktivitě vody antibakteriální aktivita zřejmě nezávisí. Jeví se určitý trend závislos
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of honey in relation to its physicochemical parameters
Popis výsledku anglicky
In this study were determined the antibacterial activity and physicochemical parameters of honeys, which were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. The aim of this work was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honeys and their physicochemical parameters.We analysed 37 samples of honey. Concentration of honeys for determination of antibacterial activity was 10, 20 and 30 %. We used set strains Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. From the physicochemical parameters were determined content of water, water activity, conductivity and pH. From results is evident increase in antibacterial activity together with increase in conductivity. Honeydew honeys have antibacterial activity higher than blossom honeys. Antibacterial activity does not depend on neither content of water nor
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-346-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
57-58
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
22. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—