Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální aktivita českých medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální aktivita českých medů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial activity of Czech honeys

  • Popis výsledku anglicky

    In this project was determined the antibacterial activity of honeys produced in the Czech Republic for chosen bacteria (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus). In this honeys were determined their physicochemical parameters (content of water, water activity, conductivity, pH, the invertase and diastase activities and concentration of hydroxymethylfurfural (HMF)). The aim of this study was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honeys and their physicochemical parameters. The study convincingly proved that honeys produced in the Czech Republic are antibacterially effective. From the observed physicochemical parameters statistically significant were the relations between the antibacterial activity and the conductivity of honey, the diastase and invertase activities. Certain trend of dependence between th

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    7305-493-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    58-62

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    VFU Brno

  • Datum konání akce

    2. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku