Antibakteriální aktivita českých medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000193" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální aktivita českých medů
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byla stanovena antibakteriální aktivita medů produkovaných v České republice vůči vybraným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus). U těchto medů byly dále stanoveny fyzikálně-chemické parametry (obsah vody, aktivita vody, vodivost, pH, aktivita invertázy a diastázy a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF)). Cílem studie bylo zjistit, zda existují korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a jeho fyzikálně-chemickými parametry.Studie prokázala, že med produkovaný v České republice je antibakteriálně účinný. Z fyzikálně-chemických parametrů byly statisticky významné korelace antibakteriální aktivity a vodivosti a také aktivity diastázy a invertázy. Jeví se určitý trend závislosti antibakteriální aktivity na pH a na koncentraci HMF.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of Czech honeys
Popis výsledku anglicky
In this project was determined the antibacterial activity of honeys produced in the Czech Republic for chosen bacteria (Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus). In this honeys were determined their physicochemical parameters (content of water, water activity, conductivity, pH, the invertase and diastase activities and concentration of hydroxymethylfurfural (HMF)). The aim of this study was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honeys and their physicochemical parameters. The study convincingly proved that honeys produced in the Czech Republic are antibacterially effective. From the observed physicochemical parameters statistically significant were the relations between the antibacterial activity and the conductivity of honey, the diastase and invertase activities. Certain trend of dependence between th
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-493-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
58-62
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU Brno
Datum konání akce
2. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—