Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000194" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000194 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was determined the antibacterial activity of 37 honeys, which were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. We used MIC (minimal inhibitory concentration) method and set strains Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. Values of indicators of age and thermal treatment (invertase and diastase activity and content of hydroxymethylfurfural) of honey were determined too. The aim was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honey and these parameters.It was found correlation between antibacterial activity and invertase and diastase activity. Certain trend of dependence between the antibacterial activity and concentration of HMF appears.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    121-124

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    PRAHA

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku