Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000194" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000194 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální aktivita medu a ukazatelé jeho stáří a tepelného ošetření
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla stanovena antibakteriální aktivita metodou minimální inhibiční koncentrace u 37 vzorků medů, které byly získány ze snůšky 2003 přímo od včelařů z ČR. Testovanými bakteriálními kmeny byly Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a Staphylococcus aureus. Dále byly u těchto vzorků medů stanoveny hodnoty ukazatelů stáří a nevhodného a nežádoucího tepelného ošetření, a to aktivita enzymů (invertázy a diastázy) a obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), s cílem nalézt případné korelační vztahy mezi antibakteriální aktivitou medu a těmito parametry. Bylo zjištěno, že antibakteriální aktivita je zřejmě v určité korelaci s aktivitou invertázya diastázy a že se jeví určitý trend souvislosti s koncentrací HMF.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of honey and indicators of its age and thermal treatment
Popis výsledku anglicky
In this study was determined the antibacterial activity of 37 honeys, which were obtained directly from Czech beekeepers from the harvest of 2003. We used MIC (minimal inhibitory concentration) method and set strains Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. Values of indicators of age and thermal treatment (invertase and diastase activity and content of hydroxymethylfurfural) of honey were determined too. The aim was to find out whether there are correlation relations between the antibacterial activity of honey and these parameters.It was found correlation between antibacterial activity and invertase and diastase activity. Certain trend of dependence between the antibacterial activity and concentration of HMF appears.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
121-124
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
PRAHA
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—