Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozvoj koliformní mikroflóry u kuřecího masa baleného v modifikované atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000816" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000816 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozvoj koliformní mikroflóry u kuřecího masa baleného v modifikované atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je zaměřena na zjištění účinku modifikované atmosféry na vlastnosti kuřecího masa. Kuřecí maso bylo zabaleno do dvou druhů modifikované atmosféry odlišujících se koncentrací kyslíku. Atmo-sféra A obsahovala 70 % O2 a 30 % CO2. Atmosféra B obsahovala 75 % N2 a 25 % CO2. Takto zabalené maso bylo skladováno při teplotě 3 +/- 2 °C po dobu 14 dní. Mikrobiologická analýza byla prováděna 0., 3., 9. a 14. den. Pro simultánní stanovení koliformních mikroorga-nismů a Escherichia coli bylo použito chromogenní kultivační médi-um HiCrome ECC Selective Agar (Himedia Laboratories, Mumbai, Indie). Inkubace probíhala 24 hod +/- 2 hod. při teplotě 37 °C. Nejvyšší počty koliformních mikroorganismů byly zjištěny u kůže. Vzorky masa balené v atmosféře B vykazovali statisticky vyšší počty sledo-vaných mikroorganismů než vzorky masa balené v atmosféře A. Ke stejnému závěru jsme dospěli v případě kůže, prsní i stehenní svalo-viny.

  • Název v anglickém jazyce

    Growth of coliforms in chicken meat packaged in modified atmo-sphere

  • Popis výsledku anglicky

    This study focused on the effects of modified atmosphere on the pro-perties of chicken meat. The chickens were divided into 2 groups of modified O2 atmospheres. The first group was exposed to an atmo-sphere consisting of 70% O2 and 30% CO2 (atmosphere A). The se-cond group was exposed to an atmosphere of 75% N2 and 25% CO2 (atmosphere B). The packaged meat was stored at 3 +/- 2 °C for 14 days. Microbiological analysis was carried out on days 0, 3, 9 and 14. For simultaneous determination of coliforms and Escherichia coli was used chromogenic medium HiCrome ECC Selective Agar (Hi-media Laboratories, Mumbai, India). Incubation was 24 hours +/- 2 hours at 37 °C. The largest counts of coliforms was seen in the chic-ken skin. From a statistical perspective,samples packaged in atmo-sphere B demonstrated a higher occurence of coliforms than samples packaged in atmosphere A. This conclusion was drawn from exami-nation of the skin, breast and thigh muscles of packaged chicken samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    229-232

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku