Rozvoj koliformní mikroflóry u kuřecího masa baleného v modifikované atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000816" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000816 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozvoj koliformní mikroflóry u kuřecího masa baleného v modifikované atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce je zaměřena na zjištění účinku modifikované atmosféry na vlastnosti kuřecího masa. Kuřecí maso bylo zabaleno do dvou druhů modifikované atmosféry odlišujících se koncentrací kyslíku. Atmo-sféra A obsahovala 70 % O2 a 30 % CO2. Atmosféra B obsahovala 75 % N2 a 25 % CO2. Takto zabalené maso bylo skladováno při teplotě 3 +/- 2 °C po dobu 14 dní. Mikrobiologická analýza byla prováděna 0., 3., 9. a 14. den. Pro simultánní stanovení koliformních mikroorga-nismů a Escherichia coli bylo použito chromogenní kultivační médi-um HiCrome ECC Selective Agar (Himedia Laboratories, Mumbai, Indie). Inkubace probíhala 24 hod +/- 2 hod. při teplotě 37 °C. Nejvyšší počty koliformních mikroorganismů byly zjištěny u kůže. Vzorky masa balené v atmosféře B vykazovali statisticky vyšší počty sledo-vaných mikroorganismů než vzorky masa balené v atmosféře A. Ke stejnému závěru jsme dospěli v případě kůže, prsní i stehenní svalo-viny.
Název v anglickém jazyce
Growth of coliforms in chicken meat packaged in modified atmo-sphere
Popis výsledku anglicky
This study focused on the effects of modified atmosphere on the pro-perties of chicken meat. The chickens were divided into 2 groups of modified O2 atmospheres. The first group was exposed to an atmo-sphere consisting of 70% O2 and 30% CO2 (atmosphere A). The se-cond group was exposed to an atmosphere of 75% N2 and 25% CO2 (atmosphere B). The packaged meat was stored at 3 +/- 2 °C for 14 days. Microbiological analysis was carried out on days 0, 3, 9 and 14. For simultaneous determination of coliforms and Escherichia coli was used chromogenic medium HiCrome ECC Selective Agar (Hi-media Laboratories, Mumbai, India). Incubation was 24 hours +/- 2 hours at 37 °C. The largest counts of coliforms was seen in the chic-ken skin. From a statistical perspective,samples packaged in atmo-sphere B demonstrated a higher occurence of coliforms than samples packaged in atmosphere A. This conclusion was drawn from exami-nation of the skin, breast and thigh muscles of packaged chicken samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
229-232
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—