Mikrobiologické parametry drůbežího masa skladovaného v modifikované atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002192" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002192 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologické parametry drůbežího masa skladovaného v modifikované atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
Náš experiment se zabývá účinkem modifikované atmosféry o různém složení na mikrobiologické, chemické a senzorické parametry kuřecího masa. Byly použity dvě modifikované atmosféry. První obsahovala 75 % O2 a 25 % CO2 (mod. atm. A - MA A). Druhá obsahovala 75 % N2 a 25 % CO2 (mod. atm. B - MA B). Teplota skladování se pohybovala v rozmezí 2 - 4 °C. Celková délka skladování činila 14 dní. Mikrobiologická analýza byla prováděna v den zabalení a dále potom po třech, devíti a čtrnácti dnech skladování. Konkrétně se stanovovaly počty psychrotrofní, koliformní a laktacidogenní mikroflóry dle příslušných ISO norem. Společně s mikrobiologickým rozborem se měřila koncentrace O2 v modifikované atmosféře. Po vyhodnocení získaných dat jsme zjistili statisticky průkazné korelace mezi počty mikroorganismů a délkou skladování; dále pak mezi počty mikroorganismů a koncentrací kyslíku v modifikované atmosféře. Počty sledovaných mikroorganismů se v závislosti na použité atmosféře statisticky průkazně liš
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of poultry meat stored in modified atmosphere
Popis výsledku anglicky
This study focused on the effects of modified atmosphere on the microbiological quality of chicken meat. The chickens were divided into 2 groups of modified O2 atmospheres. The first group was exposed to an atmosphere consisting of 75% O2 and 25% CO2 (atmosphere A). The second group was exposed to an atmosphere of 75% N2 and 25% CO2 (atmosphere B). The packaged meat was stored at 2 - 4°C for 14 days. Microbiological analysis was carried out on days 0, 3, 9 and 14. We didn´t determine significant difference between used modified atmospheres in psychrotrophic microorganisms count. We determine significant correlation between storage time and O2 concentration and between storage time and psychrotrophic microorganisms count.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník příspěvků z XXXV. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—