Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000923" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000923 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely pro prsní a stehenní svalovinu. Modely byly posouzeny na základě korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Bylyzjištěny hodnoty: R = 0,852 a SEC = 1,23 pro stehenní svalovinu a R = 0,844 a SEC = 0,53 pro prsní svalovinu. Vytvořené modely byly ověřeny křížovou validací. Studie ukázala, že FT-NIR je vhodnou technikou pro stanovení sušiny ve svalovině bažantů.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of dry matter content in pheasant muscle by FT-NIR

  • Popis výsledku anglicky

    Determination of major components of foodstuffs by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was todetermine the dry matter content in pheasant muscle by NIR spectroscopy. For dry matter content in thigh and pectoral muscles were created calibration models, which were evaluated statistically on the basis of correlation coefficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Following statistical values were obtained: R = 0.852 and SEC = 1.23 for thigh muscle and R = 0.844 and SEC = 0.53 for pectoral muscle. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating of dry matter in pheasant muscle.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Hygiena alimentorum XXVII

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    376-379

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku