Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000923" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000923 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely pro prsní a stehenní svalovinu. Modely byly posouzeny na základě korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Bylyzjištěny hodnoty: R = 0,852 a SEC = 1,23 pro stehenní svalovinu a R = 0,844 a SEC = 0,53 pro prsní svalovinu. Vytvořené modely byly ověřeny křížovou validací. Studie ukázala, že FT-NIR je vhodnou technikou pro stanovení sušiny ve svalovině bažantů.
Název v anglickém jazyce
Determination of dry matter content in pheasant muscle by FT-NIR
Popis výsledku anglicky
Determination of major components of foodstuffs by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was todetermine the dry matter content in pheasant muscle by NIR spectroscopy. For dry matter content in thigh and pectoral muscles were created calibration models, which were evaluated statistically on the basis of correlation coefficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Following statistical values were obtained: R = 0.852 and SEC = 1.23 for thigh muscle and R = 0.844 and SEC = 0.53 for pectoral muscle. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating of dry matter in pheasant muscle.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Hygiena alimentorum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
376-379
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—