Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000924" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00000924 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spektroskopie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR) a statistické softwary zvyšují možnosti pro kvantitativní analýzu potravin. Jedná se o rychlou nedestruktivní metodu. Cílem práce bylo využití FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení vybraných chemických parametrů (obsah vody, sušina a pH) v prsní a stehenní svalovině u 400 bažantů. Spektra byla naměřena v modu reflektance s kompresní kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Práce vznikla za finanční podpory výzkumného záměru MSM6215712402.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of chemical parameters in pheasant muscle by FT-NIR

  • Popis výsledku anglicky

    The Fourier Transform Near Infrared Spectroscopy (FT-NIR) and statistical software offer a greater potential for the quantitative analysis of food. It counts among fast and non-destructive methods. The aim of this study was to determine the chemical composition (water content, dry matter content and pH) of breast and thigh muscles of pheasant by FT-NIR spectroscopy. A set of 400 samples pheasant were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and verified by cross validation. This study was supported by Grant 6215712402 of the Ministry of Education, Youth and Sportsof the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    78-82

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku