Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00000924" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00000924 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení chemických parametrů ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR.
Popis výsledku v původním jazyce
Spektroskopie v blízké infračervené oblasti s Fourierovou transformací (FT-NIR) a statistické softwary zvyšují možnosti pro kvantitativní analýzu potravin. Jedná se o rychlou nedestruktivní metodu. Cílem práce bylo využití FT-NIR, v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení vybraných chemických parametrů (obsah vody, sušina a pH) v prsní a stehenní svalovině u 400 bažantů. Spektra byla naměřena v modu reflektance s kompresní kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Práce vznikla za finanční podpory výzkumného záměru MSM6215712402.
Název v anglickém jazyce
Determination of chemical parameters in pheasant muscle by FT-NIR
Popis výsledku anglicky
The Fourier Transform Near Infrared Spectroscopy (FT-NIR) and statistical software offer a greater potential for the quantitative analysis of food. It counts among fast and non-destructive methods. The aim of this study was to determine the chemical composition (water content, dry matter content and pH) of breast and thigh muscles of pheasant by FT-NIR spectroscopy. A set of 400 samples pheasant were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and verified by cross validation. This study was supported by Grant 6215712402 of the Ministry of Education, Youth and Sportsof the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
78-82
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—