Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000949" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000949 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu β - laktamových antibiotik (penicilin a kloxacilin) v syrovém kravském mléce. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů(R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro penicilin byly zjištěny hodnoty R = 0,951 a SEC = 0,004 a pro kloxacilin R = 0,871 a SEC = 0,007. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace.
Název v anglickém jazyce
The use of FT-NIR spectroscopy for detection of β- lactams in milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine penicillin antibiotics inraw cow's milk by FT-NIR spectroscopy. Milk samples with different concentrations of penicillin and cloxacillin were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0,951 and standard error of calibration (SEC) = 0.004 for penicillin and R = 0.871 and SEC = 0.007 for cloxacillin. The developed calibration models were verified by cross validation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník vedeckých prác z II. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kvalita potravín a surovín.
ISBN
80-8069-767-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
533-537
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra, Slovenská republika
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—