Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000949" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000949 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT-NIR ke stanovení reziduí β-laktamových antibiotik v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu &#946; - laktamových antibiotik (penicilin a kloxacilin) v syrovém kravském mléce. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů(R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro penicilin byly zjištěny hodnoty R = 0,951 a SEC = 0,004 a pro kloxacilin R = 0,871 a SEC = 0,007. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of FT-NIR spectroscopy for detection of β- lactams in milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine penicillin antibiotics inraw cow's milk by FT-NIR spectroscopy. Milk samples with different concentrations of penicillin and cloxacillin were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0,951 and standard error of calibration (SEC) = 0.004 for penicillin and R = 0.871 and SEC = 0.007 for cloxacillin. The developed calibration models were verified by cross validation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník vedeckých prác z II. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kvalita potravín a surovín.

  • ISBN

    80-8069-767-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    533-537

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra, Slovenská republika

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku