Efekt ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktátdehydrogenázy ve vepřovém mase.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001062" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001062 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of ionizing radiation on the colour and the activity of lactate dehygrogenase of pork.
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of irradiation of pork was studied in relation to colour changes. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were obtained from the pork carcasses 24 h post mortem. Samples were irradiated using a 60Co source, at dose of 2.5 and 5 kGy; dose rate of 2.86 kGy.h-1. Non-irradiated controls were stored in the same condition as irradiated samples. The colour of a freshly cut interior surface of control and irradiated pork was measured (portable spectrophotometer Superchroma S-Spex in CIELAB system) before and after irradiation. L* and b* values of controls and irradiated pork did not change after irradiation. The a* values (red colour) of irradiated pork were significantly higher than non-irradiated. The activity of lactate dehydrogenase of pork was measured and did not change after irradiation.
Název v anglickém jazyce
Effect of ionizing radiation on the colour and the activity of lactate dehygrogenase of pork.
Popis výsledku anglicky
The effect of irradiation of pork was studied in relation to colour changes. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were obtained from the pork carcasses 24 h post mortem. Samples were irradiated using a 60Co source, at dose of 2.5 and 5 kGy; dose rate of 2.86 kGy.h-1. Non-irradiated controls were stored in the same condition as irradiated samples. The colour of a freshly cut interior surface of control and irradiated pork was measured (portable spectrophotometer Superchroma S-Spex in CIELAB system) before and after irradiation. L* and b* values of controls and irradiated pork did not change after irradiation. The a* values (red colour) of irradiated pork were significantly higher than non-irradiated. The activity of lactate dehydrogenase of pork was measured and did not change after irradiation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia Veterinaria
ISSN
0015-5748
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
7-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—