Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001065" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001065 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla sledována změna barvy vepřového masa po působení záření gama. M. longissimus lumborum et thoracis byl za 24 h post mortem ozářen 60Co dávkami 2.5 a 5 kGy; při dávkovém příkonu 2.86 kGy.h-1. Barva byla stanovena před i po ozáření spectrophotometrem Superchroma S-Spex v systemu CIELAB. U parametru L* a b* nebyly nalezeny průkazné změny. Parametr a* (představující červenou barvu) byl statisticky průkazně vyšší ve srovnání s kontrolou a stavem před ozářením. Aktivita laktátdehydrogenázy nebyla působením uvedených dávek záření gama změněna. Působením sledovaných dávek není zastaveno zrání masa, přičemž barva ozářeného masa je červenější.

  • Název v anglickém jazyce

    EFFECT OF IONIZING RADIATION ON THE COLOUR AND ACTIVITY OF LACTATE DEHYGROGENASE OF PORK

  • Popis výsledku anglicky

    The most significant sensory and quality characteristic of meat is colour. The effect of irradiation of pork was studied in relation to color changes. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were obtained from the pork carcasses 24 h post mortem.Samples were irradiated using a 60Co source, at dose of 2,5 and 5 kGy; dose rate of 2,86 kG.h-1. Unirradiated controls were stored in the same condition as irradiated samples. Measurement of colour was realised with portable spectrophotometer SuperchromaS-Spex in CIELAB systhem. The colour of a freshly cut interior surface of control and irradiated pork was measured before and after irradiation. L* and b* values of controls and irradiated pork did not change after irradiation. The a* values (red colour) of irradiated pork were significantly higher than unirradiated. The activity of lactate dehydrogenase of pork was measured after irradiation. The activity did not change after irradiation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník príspevkov z 3. radiobiologickej konferencie s medzinárodnou účasťou venovanej 20. výročiu jadrovej havárie v Černobyle.

  • ISBN

    88-8877-826-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    146-151

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku