Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00001065" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00001065 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována změna barvy vepřového masa po působení záření gama. M. longissimus lumborum et thoracis byl za 24 h post mortem ozářen 60Co dávkami 2.5 a 5 kGy; při dávkovém příkonu 2.86 kGy.h-1. Barva byla stanovena před i po ozáření spectrophotometrem Superchroma S-Spex v systemu CIELAB. U parametru L* a b* nebyly nalezeny průkazné změny. Parametr a* (představující červenou barvu) byl statisticky průkazně vyšší ve srovnání s kontrolou a stavem před ozářením. Aktivita laktátdehydrogenázy nebyla působením uvedených dávek záření gama změněna. Působením sledovaných dávek není zastaveno zrání masa, přičemž barva ozářeného masa je červenější.
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF IONIZING RADIATION ON THE COLOUR AND ACTIVITY OF LACTATE DEHYGROGENASE OF PORK
Popis výsledku anglicky
The most significant sensory and quality characteristic of meat is colour. The effect of irradiation of pork was studied in relation to color changes. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were obtained from the pork carcasses 24 h post mortem.Samples were irradiated using a 60Co source, at dose of 2,5 and 5 kGy; dose rate of 2,86 kG.h-1. Unirradiated controls were stored in the same condition as irradiated samples. Measurement of colour was realised with portable spectrophotometer SuperchromaS-Spex in CIELAB systhem. The colour of a freshly cut interior surface of control and irradiated pork was measured before and after irradiation. L* and b* values of controls and irradiated pork did not change after irradiation. The a* values (red colour) of irradiated pork were significantly higher than unirradiated. The activity of lactate dehydrogenase of pork was measured after irradiation. The activity did not change after irradiation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník príspevkov z 3. radiobiologickej konferencie s medzinárodnou účasťou venovanej 20. výročiu jadrovej havárie v Černobyle.
ISBN
88-8877-826-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
146-151
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—