Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití blízké infračervené reflektanční spektroskopie pro stanovení obsahu histaminu ve tvarůžcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001302" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001302 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceeding book Risk factors of food chain VII.

  • ISBN

    978-80-8069-948-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    52-55

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku