Využití blízké infračervené reflektanční spektroskopie pro stanovení obsahu histaminu ve tvarůžcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001302" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001302 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese
Popis výsledku v původním jazyce
Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.
Název v anglickém jazyce
Application of near-infrared reflectance spectroscopy to the analysis of histamine content in cake of cheese
Popis výsledku anglicky
Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy was used to analyze histamine content in cake of cheese. A set of 96 samples stored at 5 ?C during 7 weeks was used for instrument calibration by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: correlation coefficient (R) = 0.930 and standard error of calibration (SEC) = 26.8. The calibration model developed was verified by cross validation. To validate the calibration, the same set of samples was used. Standard error of validation was 30.8 and R for the regression of measurements by reference method versus measurements by NIR spectroscopy was 0.907. There was no significant difference between calibration and cross validation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceeding book Risk factors of food chain VII.
ISBN
978-80-8069-948-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
52-55
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—