Fyzikálně-chemické parametry a botanický původ českých medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001324 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62968335:_____/07:8P007181
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH
Název v anglickém jazyce
Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys
Popis výsledku anglicky
In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food and Nutrition Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
167-173
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—