Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fyzikálně-chemické parametry a botanický původ českých medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001324 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62968335:_____/07:8P007181

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH

  • Název v anglickém jazyce

    Physicochemical parameters and botanical origin of Czech honeys

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, 7 physicochemical parameters of quality and botanical origin of 37 honeys to be harvested in 2003 in Czech Republic were analyzed and evaluated. As found, the parameters fluctuated as follows: electrical conductivity 9.8 ? 127.3 mS.m-1; water content 15.0 ? 20.0 %; water activity 0.485 ? 0.607; pH value 3.64 ? 4.95; hydroxymethylfurfural content 0.00 ? 15.51 mg.kg-1; invertase activity 6.8 ? 238.1 U.kg-1; diastase activity 9.8 ? 40.9 degrees on Schade scale. Microscopic analysis of pollengrains showed that the main part of the honeys originated from rape, lime and acacia. Also, a dependence of electrical conductivity on the botanical origin was found, when rape and acacia honeys displayed the lowest electrical conductivity. The highestelectrical conductivity of all blossom honeys was found in lime tree honeys. Four monitored physicochemical parameters correlated with electrical conductivity of the honey with statistical significance (invertase activity ? p < 0.0001; pH

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    167-173

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus