Vliv tepelného ošetření mléka na vznik furfuralových sloučenin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001326" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001326 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
Popis výsledku v původním jazyce
In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly.
Název v anglickém jazyce
Effect of milk heat treatment on furfural compounds formation
Popis výsledku anglicky
In this study was determined content of furfural compounds (hydroxymethylfurfural (HMF), furfural (F), methylfurfural (MF) and furylmethylcetone (FMC)) in ultra-high-temperature-treated (UHT) milk using RP-HPLC with UV detection. HMF contents ranged from21.2 to 66.8 ?g.(100 ml)-1, F contents ranged from 1.0 to 9.8 ?g.(100 ml)-1. No MF and FMC were detected in the analysed samples. Then the samples were heated on 5 various conditions (temperature 60, 80 and 100 °C; time 0, 5, 10 minutes). It was found that HMF content increased direct proportionaly and statistical significantly. But F content varied during heating statistical insignificantly.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXVIII 2007
ISBN
978-80-8077-055-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
205-207
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—