Stanovení hydrofilních vitaminů v mléce a mléčných výrobcích.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001751" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001751 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení hydrofilních vitaminů v mléce a mléčných výrobcích.
Popis výsledku v původním jazyce
V mléce a vybraných mléčných výrobcích byly stanovovány vitaminy B1, B2 a B6 metodou RP HPLC s fluorescenční detekcí. Byl stanoven obsah volných forem i celkový obsah těchto vitaminů po kyselé a enzymatické extrakci. Při stanovení riboflavinu a vitaminuB6 bylo použito kolony s C8 reverzní fází, gradientové eluce a mobilní fáze o pH 3,2 s iontově párovacím činidlem. Thiamin byl alkalickým roztokem ferikyanidu draselného převeden na thiochrom a analyzován v izokratickém modu s mobilní fází o pH 7,2 na koloně s amidovou fází. Analyzováno bylo kravské a kozí mléko, kysané mléčné výrobky, kozí sýry a soubor mléčných bio-výrobků .
Název v anglickém jazyce
Determination of hydrophilic vitamins in milk and dairy products
Popis výsledku anglicky
Vitamins B1, B2 and B6 in milk and dairy products were evaluated by RP HPLC with fluorescence detection.The contents both free and total vitamins after acidic and enzymatic hydrolysis were determinated. The C8 reversed phase column and gradient elution with mobile phaase at pH=3,2 with ion-pairing reagent for determination of riboflavin and vitamin B6 were used. Thiamin was transfered to thiochrom by alkalic ferricyanide solution and in isocratic mode with mobile phase at pH 7,2 on RP amide column analysed. Samples of bovine and goat milk, goat cheeses, sour milk products and milk bio-products were analysed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník příspěvků z XXXIX. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—