Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Imunohistochemické stanovení rostlinných bílkovin v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F08%3A00001971" target="_blank" >RIV/62157124:16270/08:00001971 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Imunohistochemické stanovení rostlinných bílkovin v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Do masných výrobků je tradičně z technologických a ekonomických důvodů přidávána čistá pšeničná bílkovina (lepek) či pšeničná mouka, ale také sojová mouka, sojový izolát i koncentrát. Rostlinné bílkoviny mohou být používány k falšování potravin a u přecitlivělých jedinců mohou navíc vyvolávat alergie. Proto je nutný rozvoj metod stanovujících rostlinné bílkoviny ve výrobcích. Mezi používané metody patří imunohistochemické metody, které využívají výhod méně používaných histochemických metod a zároveň vysokou citlivost imunologických metod. Na modelových vzorcích jsem porovnávali výsledky získané přehledným a cíleným mikroskopickým barvením s výsledky získanými imunohostochemickým zpracováním vzorků. Dle výsledků se imunohistochemická metoda zdá vhodná pro stanovení pšeničné i sojové bílkoviny, zatímco u pšeničné mouky je naopak výhodnější použití standartních barvících metod.

  • Název v anglickém jazyce

    Immunohistochemical determination of vegetable proteins in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Pure wheat protein (gluten), wheat flour, soya bean flour, concentrate and isolate are due to the technological and economical reasons traditionally added to meat products. Vegetable proteins can be used for food adulteration and cause allergy to sensitive individuals. Therefore it is important to develop methods for vegetable protein determination in foodstuffs. This immunohistochemistry method used by us puts together histologic and high-sensitive immunology methods. We have compared the results of model samples achieved by synoptic and aimed microscopic dying with the results achieved by imunohistochemical processing of samples. According to the results, imunohistochemical method seems to be suitable for determination wheat and soya proteins, whereas wheat flour standard dying methods are more suitable.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník příspěvků konference Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku