Vliv oxidu uhelnatého na barevné změny chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002142" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv oxidu uhelnatého na barevné změny chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena analýza barevných (L*, a*, b*) a fyzikálně chemických (aw, pH, obsah peroxidů, hodnota TBA) charakteristik svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) balené do MAP obohacené CO. Rybí filety byly skladovány při 2 +/- 2 °C od 1. do 18. dne post mortem. Bylo zjištěno, že MAP-CO nemá signifikantní vliv na hodnoty L*. Během skladování byly zjištěny signifikantně vyšší (P < 0,01) hodnoty a* v MAP-CO ve srovnání s kontrolními vzorky. V průběhu experimentu došlo ke zvýšení hodnoty b* pravděpodobně následkem tvorby oxidačních produktů lipidů.
Název v anglickém jazyce
Effect of carbon monoxide on colour changes of chilled muscle tissue of common carp (Cyprinus carpio, L.)
Popis výsledku anglicky
Color (L*, a*, b*) and physicochemical (aw, pH, peroxide value, TBARs value) analysis of common carp (Cyprinus carpio, L.) muscle in CO enriched MAP were determined. Fish fillets were storaged at +2 +/- 2 °C from the 1st to the 18th day post mortem. It was found that MAP-CO has no significant effect on L* value. Throughout the storage period were measured significantly (P < 0,01) higher a* values in MAP-CO due to the control samples. During the experiment to increase b* value probably as a result of lipid oxidation products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXX.
ISBN
978-80-7148-060-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
15. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—