Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected freshness indices of skin and wings from organic chicken packaged in modified atmosphere

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878494" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878494 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2020089010097.pdf" target="_blank" >https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actavet_2020089010097.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202089010097" target="_blank" >10.2754/avb202089010097</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected freshness indices of skin and wings from organic chicken packaged in modified atmosphere

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study is part of a project aiming to optimize storage conditions for organic chicken meat. Selected indices of skin and wings from organic chicken were evaluated. A total of 24 samples were packaged in MAP-O-2 (80% O-2/20% CO2), 24 samples in MAP-N-2 (70% N-2 /30% CO2) and 48 samples as a control. The samples were analysed on days 2, 7, 10 and 14 of storage during a 14-day storage period at 2 +/- 2 degrees C. The surface colour of skin (L*a*b*), ammonia content, thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) and antioxidant capacity were assessed. The lightness values (L*) for chicken skin in MAP-O-2 were increased on days 7 and 10 of the storage period, and were significantly (P &lt; 0.05) higher than in the samples in MAP-N-2 and the control. Significant increases of TBARS were observed in the samples in MAP-O-2 from day 7 and these values continued to increase until the end of the storage period. The antioxidant capacities of the samples in MAP-O-2 were mostly lower than those of the samples in MAP-N-2. Our results indicate that MAP-O-2 only had a positive effect on skin colour, whereas MAP-N-2 maybe preferable for shelf-life prolongation.

  • Název v anglickém jazyce

    Selected freshness indices of skin and wings from organic chicken packaged in modified atmosphere

  • Popis výsledku anglicky

    This study is part of a project aiming to optimize storage conditions for organic chicken meat. Selected indices of skin and wings from organic chicken were evaluated. A total of 24 samples were packaged in MAP-O-2 (80% O-2/20% CO2), 24 samples in MAP-N-2 (70% N-2 /30% CO2) and 48 samples as a control. The samples were analysed on days 2, 7, 10 and 14 of storage during a 14-day storage period at 2 +/- 2 degrees C. The surface colour of skin (L*a*b*), ammonia content, thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) and antioxidant capacity were assessed. The lightness values (L*) for chicken skin in MAP-O-2 were increased on days 7 and 10 of the storage period, and were significantly (P &lt; 0.05) higher than in the samples in MAP-N-2 and the control. Significant increases of TBARS were observed in the samples in MAP-O-2 from day 7 and these values continued to increase until the end of the storage period. The antioxidant capacities of the samples in MAP-O-2 were mostly lower than those of the samples in MAP-N-2. Our results indicate that MAP-O-2 only had a positive effect on skin colour, whereas MAP-N-2 maybe preferable for shelf-life prolongation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    89

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    97-105

  • Kód UT WoS článku

    000529064300012

  • EID výsledku v databázi Scopus