Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874652" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874652 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat
Popis výsledku v původním jazyce
The aim was evaluation the effect of high-oxygen modified atmosphere packaging (MAP) obverse air atmosphere packaging on thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and antioxidant activity in breast and thigh of fresh chicken from organic production system. In total 24 half of broilers (Color yield hybrid) was obtained and storage (14 days at 2 +- 2 oC). Half of samples (12) were packaged in MAP (80% O2/20% CO2) and 12 samples in air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as TBARS and antioxidants activity in the breast and thigh were conducted at 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased, whereas the amount of CO2 increased during storage period. TBARS values are significantly different (P < 0.01) between MAP and air atmosphere packaging at 10th and 14th day of storage for breast and at 14th day for thigh, where in MAP values was higher. Type of packaging not had significantly effect on the antioxidant activity.
Název v anglickém jazyce
Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat
Popis výsledku anglicky
The aim was evaluation the effect of high-oxygen modified atmosphere packaging (MAP) obverse air atmosphere packaging on thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and antioxidant activity in breast and thigh of fresh chicken from organic production system. In total 24 half of broilers (Color yield hybrid) was obtained and storage (14 days at 2 +- 2 oC). Half of samples (12) were packaged in MAP (80% O2/20% CO2) and 12 samples in air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as TBARS and antioxidants activity in the breast and thigh were conducted at 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased, whereas the amount of CO2 increased during storage period. TBARS values are significantly different (P < 0.01) between MAP and air atmosphere packaging at 10th and 14th day of storage for breast and at 14th day for thigh, where in MAP values was higher. Type of packaging not had significantly effect on the antioxidant activity.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-772-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—