Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874652" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874652 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim was evaluation the effect of high-oxygen modified atmosphere packaging (MAP) obverse air atmosphere packaging on thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and antioxidant activity in breast and thigh of fresh chicken from organic production system. In total 24 half of broilers (Color yield hybrid) was obtained and storage (14 days at 2 +- 2 oC). Half of samples (12) were packaged in MAP (80% O2/20% CO2) and 12 samples in air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as TBARS and antioxidants activity in the breast and thigh were conducted at 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased, whereas the amount of CO2 increased during storage period. TBARS values are significantly different (P < 0.01) between MAP and air atmosphere packaging at 10th and 14th day of storage for breast and at 14th day for thigh, where in MAP values was higher. Type of packaging not had significantly effect on the antioxidant activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of high-oxygen atmosphere on the lipid oxidation and antioxidants activity in organic chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was evaluation the effect of high-oxygen modified atmosphere packaging (MAP) obverse air atmosphere packaging on thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and antioxidant activity in breast and thigh of fresh chicken from organic production system. In total 24 half of broilers (Color yield hybrid) was obtained and storage (14 days at 2 +- 2 oC). Half of samples (12) were packaged in MAP (80% O2/20% CO2) and 12 samples in air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as TBARS and antioxidants activity in the breast and thigh were conducted at 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased, whereas the amount of CO2 increased during storage period. TBARS values are significantly different (P < 0.01) between MAP and air atmosphere packaging at 10th and 14th day of storage for breast and at 14th day for thigh, where in MAP values was higher. Type of packaging not had significantly effect on the antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-772-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    22-24

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku