Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of modified atmosphere packaging on the selected physical and chemical parameters in organic chicken meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874264" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874264 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of modified atmosphere packaging on the selected physical and chemical parameters in organic chicken meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim was to evaluate the effect of modified atmosphere packaging (MAP) on the selected physical and chemicals parameters in chilled muscle tissue of organic chickens. 48 samples (half carcasses of chickens) were obtained from organic production farm and stored at a temperature of 2 +- 2oC. 24 Samples were experimentally packaged in MAP (70% N2/30% CO2) and 24 samples were packaged by polyolefin foil (control, AIR). Measurement of gases in MAP, pH value, ammonia content and thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) in samples was conducted at the 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of CO2 in MAP decreased at the 7th day of storage. pH value of thigh meat at the 7th day of storage in MAP decreased significantly (p<0.05) while in AIR increased. The amount of ammonia in control samples (AIR) significantly elevated at the 10th day and 14th day of storage contrary to MAP. TBARS values were observed without statistical differences between MAP and AIR samples during storage period. According to these results, MAP had positive effect on freshness of organic chicken meat during storage period in compared with samples in AIR atmosphere.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of modified atmosphere packaging on the selected physical and chemical parameters in organic chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to evaluate the effect of modified atmosphere packaging (MAP) on the selected physical and chemicals parameters in chilled muscle tissue of organic chickens. 48 samples (half carcasses of chickens) were obtained from organic production farm and stored at a temperature of 2 +- 2oC. 24 Samples were experimentally packaged in MAP (70% N2/30% CO2) and 24 samples were packaged by polyolefin foil (control, AIR). Measurement of gases in MAP, pH value, ammonia content and thiobarbituric acid reactive substances content (TBARS) in samples was conducted at the 2nd, 7th, 10th and 14th day of storage. The percentage of CO2 in MAP decreased at the 7th day of storage. pH value of thigh meat at the 7th day of storage in MAP decreased significantly (p<0.05) while in AIR increased. The amount of ammonia in control samples (AIR) significantly elevated at the 10th day and 14th day of storage contrary to MAP. TBARS values were observed without statistical differences between MAP and AIR samples during storage period. According to these results, MAP had positive effect on freshness of organic chicken meat during storage period in compared with samples in AIR atmosphere.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník publikácií zo XVIII. ročníka odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou Manažment bezpečnosti a kvality potravinárskych výrobkov

  • ISBN

    978-80-89385-39-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    45-50

  • Název nakladatele

    ELSEWA, s.r.o.

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Stará Lesná

  • Datum konání akce

    26. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku