Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of high-oxygen MAP on the pH value and ammonia content in organic chicken meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874651" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of high-oxygen MAP on the pH value and ammonia content in organic chicken meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study is evaluation the effect of high-oxygen MAP obverse air atmosphere packaging on pH and ammonia content in breast and thigh (muscle without skin) of chicken from organic production system. In the total 48 samples (halfcarcasses of fresh chicken) has been obtained from organic production farm of broilers and storage at 2 +- 2oC. Half of samples (24) was been packaged with MAP (80% O2/20% CO2) and 24 samples with air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as pH value and ammonia content in the breast and thigh of organic chicken has been conducted at 2, 7, 10 and 14 day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased significantly (P < 0.05) at 7 day to the end period of storage, whereas the amount of CO2 increased significantly (P < 0.05) from 2 day (16.43%) to 14 day (21.59%) ofstorage. The pH values of breast and thigh in MAP remained without any significant differences (P > 0.05) during storage period. The amount of ammonia in the breast and thigh of organic chicken which aerobically packaged was significantly higher than MAP at 10 day and 14 day of storage. According to the result of present study the MAP had positive effect on the production of ammonia in organic chicken meat during storage in compared with aerobically packaged.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of high-oxygen MAP on the pH value and ammonia content in organic chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is evaluation the effect of high-oxygen MAP obverse air atmosphere packaging on pH and ammonia content in breast and thigh (muscle without skin) of chicken from organic production system. In the total 48 samples (halfcarcasses of fresh chicken) has been obtained from organic production farm of broilers and storage at 2 +- 2oC. Half of samples (24) was been packaged with MAP (80% O2/20% CO2) and 24 samples with air atmosphere. Measurement of gases mixture in MAP as well as pH value and ammonia content in the breast and thigh of organic chicken has been conducted at 2, 7, 10 and 14 day of storage. The percentage of O2 in MAP decreased significantly (P < 0.05) at 7 day to the end period of storage, whereas the amount of CO2 increased significantly (P < 0.05) from 2 day (16.43%) to 14 day (21.59%) ofstorage. The pH values of breast and thigh in MAP remained without any significant differences (P > 0.05) during storage period. The amount of ammonia in the breast and thigh of organic chicken which aerobically packaged was significantly higher than MAP at 10 day and 14 day of storage. According to the result of present study the MAP had positive effect on the production of ammonia in organic chicken meat during storage in compared with aerobically packaged.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy Dny

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    68-75

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku