Porovnání oxidačních změn čerstvé chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002143" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002143 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání oxidačních změn čerstvé chlazené svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá porovnáním oxidačních změn svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) a tolstolobika bílého (Hypophthalmichthys molitrix, V.) skladované při 2 +/- 2 °C po dobu 11 pokusných dnů. Každý pokusný den bylo stanoveno pH, aktivita vody(aw), obsah peroxidů a TBA (obsah malondialdehydu). V průběhu chladírenského skladování nebyly mezi kaprem obecným a tolstolobikem bílým nalezeny signifikantní rozdíly (P > 0,01). Po celou dobu skladování byly zjištěny signifikantně vyšší (P < 0,01) hodnoty aktivity vody ve svalovině kapra obecného. S výjimkou druhého dne byl u tolstolobika bílého vyšší (P < 0,01) obsah peroxidů. Ve srovnání s kaprem obecným byla u tolstolobika zjištěna v prvních čtyřech dnech vyšší aktivita sekundární oxidace.
Název v anglickém jazyce
Comparison of oxidation changes of fresh chilled muscle tissue of common carp (Cyprinus carpio, L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, V.) during storage
Popis výsledku anglicky
This study was carried out to compare the oxidation changes of common carp (Cyprinus carpio, L.) and silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, V.) muscle tissue stored at 2 +/- 2 °C for 11 experimental days. Each experimental day pH, water activity (aw),peroxide value and TBA (malondialdehyde content) were determined. There was not significant (P > 0,01) difference between common carp and silver carp during chilled storage. For all storage time water activity of common carp muscle tissue was significant (P < 0,01) higher. Except the second day peroxide value of silver carp was higher (P < 0,01). In comparison with common carp there was found higher secondary oxidation activity in silver carp for first four days.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—