Výskyt patogenních mikroorganismů u jatečné drůbeže a možnosti prevence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002201" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002201 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt patogenních mikroorganismů u jatečné drůbeže a možnosti prevence
Popis výsledku v původním jazyce
Campylobacter spp. a Helicobacter pullorum patří mezi hlavní intestinální patogeny u lidí a u významných hospodářských zvířat. Oba patogeny jsou spojeny s enteritidou případně hepatitis u brojlerů a jsou asociovány s humánními gastroenteritidami. Studiebyla prováděna na technologické lince na drůbežích jatkách; vzorky byly odebírány před a po evisceraci a před a po chlazení v průběhu jednoho kalendářního roku. Byl sledován výskyt významných intestinálních patogenů a kontaminující mikroflóry. Celkem bylo analyzováno 152 kusů brojlerů, ve všech vzorcích byl potvrzen výskyt termofilních Campylobacter spp. Počty tohoto patogena byly výrazně vyšší v čevnu a v září, což je v souladu s předpokládaným vyšším sezonním výskytem. Počty patogena (v CFU/cm2) v jednotlivých fázích technologického opracování klesaly a nejnižší hodnota byla prokázána po chlazení. Na 5 z osmi vyšetřených farem byla potvrzena také přítomnost Helicobacter pullorum.
Název v anglickém jazyce
Microbial Risk Assessment in Poultry - Potentials for Reducing
Popis výsledku anglicky
Campylobacter spp. and H. pullorum have been recognized as microbial pathogens in humans and animals. They have been linked with enteritis and hepatitis in broiler chicken and associated with human gastroenteritis. Chicken carcasses sampled at 4 different places of slaughter line: before/after evisceration and before/after chilling during a one-year period were examined for carriage of pathogens. A total of 152 broiler carcasses were tested for the presence of thermophillic Campylobacter and Helicobacter pullorum. In all 152 samples Campylobacter spp. were found. The mean concentration (CFU/cm2) of Campylobacters was higher in july and september in agreement with the typical seasonal prevalence. The level of CFU/cm2 decreased during poultry processingoperations, and the lowest value was observed after chilling. Five of 8 investigated flocks were positive for the presence of Helicobacter pullorum. All isolated Helicobacters were confirmed as Helicobacter pullorum.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—