Textura a barva bažantí zvěřiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002206" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Textura a barva bažantí zvěřiny
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnocení textury (Warner-Bratzler test) a barvy (systém CIELAB) prsní svaloviny kohoutů a slepic divokých bažantů. Kohouti a slepice bažantů byli rozděleni do dvou skupin. První skupina byla uložena v chladírně při teplotě 0 až 2 ° C, druhá skupina byla uložena nevenkovním prostředí. Texturní a barevné analýzy byly provedeny ve dnech 0, 7, 14, 21, 28. Na začátku experimentu maso slepice bažanta bylo tužší než maso kohoutů, na konci experimentu maso z bažantů uložené v chladírně byly tužší. Nebyly nalezeny statisticky významné rozdíly v barevných parametrech (L *, a * b *) mezi skupinou uloženou v chladírně a ve venkovní teplotě.
Název v anglickém jazyce
Texture and colour of wild pheasant meat
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate texture (Warner-Bratzler test) and colour (system CIELAB) of breast male and female wild pheasants. The male and female pheasants were divided into two groups. The first group was stored in cold store between 0 and 2°C, the second group was stored in the outside temperature. Texture and colour analyses were carried out on days 0, 7, 14, 21, 28. At the beginning of the experiment female pheasant were more tender than male pheasant, at the end of experiment meat frompheasant stored in cold store were more tender. We did not determined significant differences in colour parameters (L*, a*, b*) between group stored in cold store and stored in outside temperature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—