Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of DNA for Differentiation of Fish Species in Seafood Samples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002189" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002189 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of DNA for Differentiation of Fish Species in Seafood Samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polymerase chain reaction - restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) analysis was used to identify fish species and to perform their authentication in commercial seafood products. The mitochondrial cytochrome b gene provides very low intraspecies variability, thus allowing the unequivocal identification of fish species. Universal primers were used for PCR amplification of 464-bp long fragments of this gene. The PCR products were digested with restriction enzymes AluI, HinfI, HaeIII, DdeI, NlaIII, HincII, MboII. Sixty fish samples were obtained from the local markets in the Czech Republic. At 47 samples (78.3%) the results were in agreement with declarations of the producers and 10 samples (16.7%) contained other fish species. There were notgreat differences between fresh fillets (chilled, frozen etc.) and heat processed foodstuffs (tinned, smoked, etc.). Correct designation was at 72.3% and 81.6% samples, respectively. Even if in 3 cases the analysis was unsuccessful the me

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of DNA for Differentiation of Fish Species in Seafood Samples

  • Popis výsledku anglicky

    Polymerase chain reaction - restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) analysis was used to identify fish species and to perform their authentication in commercial seafood products. The mitochondrial cytochrome b gene provides very low intraspecies variability, thus allowing the unequivocal identification of fish species. Universal primers were used for PCR amplification of 464-bp long fragments of this gene. The PCR products were digested with restriction enzymes AluI, HinfI, HaeIII, DdeI, NlaIII, HincII, MboII. Sixty fish samples were obtained from the local markets in the Czech Republic. At 47 samples (78.3%) the results were in agreement with declarations of the producers and 10 samples (16.7%) contained other fish species. There were notgreat differences between fresh fillets (chilled, frozen etc.) and heat processed foodstuffs (tinned, smoked, etc.). Correct designation was at 72.3% and 81.6% samples, respectively. Even if in 3 cases the analysis was unsuccessful the me

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin of the veterinary institute in Pulawy

  • ISSN

    0042-4870

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus