Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita srnčí zvěřiny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002960" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita srnčí zvěřiny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přirozený chov srnce obecného poskytuje každý rok významné množství vysoce ceněné potraviny. Čerstvá zvěřina je hodnotná, obsahuje značné množství bílkovin, zatímco její chemické složení je příznivé z výživového hlediska. Cílem práce bylo zhodnocení kvality srnčí zvěřiny. Vybrané ukazatele byly stanovovány v mase ze hřbetu, kýty a krku. Vzorky byly získány ze samců srnce obecného (Capreolus capreolus L.), střelených v Pardubickém kraji v červnu 2009. U srnčí zvěřiny byl prokázán nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Obsah kolagenu byl poměrně nízký. Texturní vlastnosti masa byly stanovovány metodou TPA (texturní profilová analýza) a jako nejtužší se jevila zvěřina z kýty.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of Roe deer venison

  • Popis výsledku anglicky

    Natural breeding of Roe deer provides a significant amount of highly valuable food every year. The raw venison is valuable, contains a considerable quantity of meat proteins, whereas its chemical composition is favourable for nutritional reasons. The aimof this study was to evaluate quality of Roe deer venison. Parameters were measured in meat from loin, leg and neck. Samples came from male roe deer (Capreolus capreolus L.) shot in area of Pardubice district (Czech Republic) in June 2009. Roe deer venison was found to have a low fat content and a high content of protein. The collagen content of venison was relatively low. Muscle texture properties was determined with the TPA (texture analysis profile) and found out that the venison from leg was toughest.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-104-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku