Kvalita srnčí zvěřiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002960" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002960 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita srnčí zvěřiny
Popis výsledku v původním jazyce
Přirozený chov srnce obecného poskytuje každý rok významné množství vysoce ceněné potraviny. Čerstvá zvěřina je hodnotná, obsahuje značné množství bílkovin, zatímco její chemické složení je příznivé z výživového hlediska. Cílem práce bylo zhodnocení kvality srnčí zvěřiny. Vybrané ukazatele byly stanovovány v mase ze hřbetu, kýty a krku. Vzorky byly získány ze samců srnce obecného (Capreolus capreolus L.), střelených v Pardubickém kraji v červnu 2009. U srnčí zvěřiny byl prokázán nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Obsah kolagenu byl poměrně nízký. Texturní vlastnosti masa byly stanovovány metodou TPA (texturní profilová analýza) a jako nejtužší se jevila zvěřina z kýty.
Název v anglickém jazyce
Quality of Roe deer venison
Popis výsledku anglicky
Natural breeding of Roe deer provides a significant amount of highly valuable food every year. The raw venison is valuable, contains a considerable quantity of meat proteins, whereas its chemical composition is favourable for nutritional reasons. The aimof this study was to evaluate quality of Roe deer venison. Parameters were measured in meat from loin, leg and neck. Samples came from male roe deer (Capreolus capreolus L.) shot in area of Pardubice district (Czech Republic) in June 2009. Roe deer venison was found to have a low fat content and a high content of protein. The collagen content of venison was relatively low. Muscle texture properties was determined with the TPA (texture analysis profile) and found out that the venison from leg was toughest.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-104-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—