Rezistentní Escherichia coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870312" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezistentní Escherichia coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo posoudit výskyt baktérií Escherichia coli v syrovém kravském mléce z prodejních automatů a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Celkem bylo vyšetřeno 92 vzorků mléka pocházejících ze dvou farem v jihomoravskémkraji. U většiny vzorků byla E. coli detekována již v primokultivaci (farma A - 69,4 %, farma B - 73,3 %), po pomnožení byla E. coli detekována u všech vzorků. Diskovou difúzní metodou byla testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než jedna třetina izolátů E. coli z farmy A byla rezistentní k nejméně jedné testované antimikrobiální látce (36,0 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (34,7 %). Tři izoláty (4,0 %) byly rezistentní současně ke 3 až 6 skupinám antimikrobiálníchlátek s různým fenotypem rezistence. U izolátů z produkce farmy B byla stanovena rezistence k minimálně jedné antimikrobiální látce ve většině případů (76,7 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (76,7 %) a tetracyklinu (53
Název v anglickém jazyce
Resistant Escherichia coli in raw cow's milk obtained from vending machines
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate the prevalence of Escherichia coli in raw cow's milk from vending machines and to evaluate their resistance to selected antimicrobials. There were examined 92 samples of milk produced on two different farms in thesouth Moravian region. All the samples were positive for the presence of E. coli. Disk diffusion method was used to test 13 therapeutically important antimicrobials agents. More then one third of the E. coli isolates from farm A were resistant to at least one antimicrobial substance (36.0%). Most frequently resistance to ampicillin was found (34.7%). Three isolates (4.0%) were resistant to 3-6 tested antimicrobial agents with different phenotypes. The isolates from the production of farm B were resistant to at least one antimicrobial substance in most of the cases (76.7%), most frequently resistance to ampicillin (76.7%) and tetracycline (53.3%) were found. There were identified four isolates (13.3%) resistant to 3 tested antimicrobial
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
284-288
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—