Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870345" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870345 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to monitor physicochemical parameters (pH, nitrogen trimethylamine N-TMA, total volatile basic nitrogen TVBN, free fatty acids FFA, peroxide value and thiobarbituric acid assay TBA) of postmortal changes in muscle tissue of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) during a period of storage at -18 °C. Fresh silver carp samples and samples after 3, 6, 9 and 12 months of storage were tested. The degree of acidification during the experiment was insignificant (P } 0.05). Proteolytic changes were almost stopped and TVBN levels remained unchanged (P } 0.05), while TMA levels fluctuated significantly (P { 0.01) between months 3 and 12. The essential were lipid hydrolysis and oxidation, which caused a significant increase in FFA values (5.89 +- 0.99 % total lipids as oleic acid), peroxides (9.90 +- 2.83 mekv O2.kg-1) and TBA values (50.76 +- 31.52 mg MDA.kg-1). The shelf life recommended for silver carp was set at 3 months.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to monitor physicochemical parameters (pH, nitrogen trimethylamine N-TMA, total volatile basic nitrogen TVBN, free fatty acids FFA, peroxide value and thiobarbituric acid assay TBA) of postmortal changes in muscle tissue of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) during a period of storage at -18 °C. Fresh silver carp samples and samples after 3, 6, 9 and 12 months of storage were tested. The degree of acidification during the experiment was insignificant (P } 0.05). Proteolytic changes were almost stopped and TVBN levels remained unchanged (P } 0.05), while TMA levels fluctuated significantly (P { 0.01) between months 3 and 12. The essential were lipid hydrolysis and oxidation, which caused a significant increase in FFA values (5.89 +- 0.99 % total lipids as oleic acid), peroxides (9.90 +- 2.83 mekv O2.kg-1) and TBA values (50.76 +- 31.52 mg MDA.kg-1). The shelf life recommended for silver carp was set at 3 months.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agriculturae Conspectus Scientificus

  • ISSN

    1331-7768

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    201-204

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus