Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870345" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870345 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to monitor physicochemical parameters (pH, nitrogen trimethylamine N-TMA, total volatile basic nitrogen TVBN, free fatty acids FFA, peroxide value and thiobarbituric acid assay TBA) of postmortal changes in muscle tissue of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) during a period of storage at -18 °C. Fresh silver carp samples and samples after 3, 6, 9 and 12 months of storage were tested. The degree of acidification during the experiment was insignificant (P } 0.05). Proteolytic changes were almost stopped and TVBN levels remained unchanged (P } 0.05), while TMA levels fluctuated significantly (P { 0.01) between months 3 and 12. The essential were lipid hydrolysis and oxidation, which caused a significant increase in FFA values (5.89 +- 0.99 % total lipids as oleic acid), peroxides (9.90 +- 2.83 mekv O2.kg-1) and TBA values (50.76 +- 31.52 mg MDA.kg-1). The shelf life recommended for silver carp was set at 3 months.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of physicochemical changes in frozen fish muscle tissue
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to monitor physicochemical parameters (pH, nitrogen trimethylamine N-TMA, total volatile basic nitrogen TVBN, free fatty acids FFA, peroxide value and thiobarbituric acid assay TBA) of postmortal changes in muscle tissue of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) during a period of storage at -18 °C. Fresh silver carp samples and samples after 3, 6, 9 and 12 months of storage were tested. The degree of acidification during the experiment was insignificant (P } 0.05). Proteolytic changes were almost stopped and TVBN levels remained unchanged (P } 0.05), while TMA levels fluctuated significantly (P { 0.01) between months 3 and 12. The essential were lipid hydrolysis and oxidation, which caused a significant increase in FFA values (5.89 +- 0.99 % total lipids as oleic acid), peroxides (9.90 +- 2.83 mekv O2.kg-1) and TBA values (50.76 +- 31.52 mg MDA.kg-1). The shelf life recommended for silver carp was set at 3 months.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agriculturae Conspectus Scientificus
ISSN
1331-7768
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
201-204
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—