Citlivost testačních kmenů B. subtilis a G. stearothermophilus k reziduím neomycinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870504" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Citlivost testačních kmenů B. subtilis a G. stearothermophilus k reziduím neomycinu
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování přítomnosti reziduí inhibičních látek je důležitou součástí kontroly bezpečnosti surovin a potravin živočišného původu. Přítomnost reziduí veterinárních léčiv v mléce se sleduje v akreditovaných laboratořích v rámci monitorování cizorodých látek v potravinovém řetězci a dále při kontrole jakosti nakupovaného mléka. Aminoglykosidy představují významnou skupinu antimikrobiálních látek v humánní i ve veterinární medicíně. Plotnová difuzní metoda je v České republice referenční metodou pro stanovení reziduí antimikrobiálních látek v surovinách živočišného původu. Plotnová metoda využívá pro detekci reziduí aminoglykosidových antibiotik plotnu s kmenem B. subtilis pH 8 a plotnu s kmenem G. stearothermophilus pH 8. Cílem studie bylo stanovení senzitivity uvedených metod k neomycinu. Citlivost metod byla hodnocena na základě stanovení detekční schopnosti (CCbeta). Plotny s kmenem B. subtilis pH 8 a G. stearothermophilus pH 8 vykazují nižší citlivost (CCbeta } MRL) vůči neomycinu.
Název v anglickém jazyce
Sensitivity of test strains B. subtilis and G. stearothermophilus for neomycin residues
Popis výsledku anglicky
An efficient control of residues in milk is very important to ensure safety of the milk and milk products. In the Czech Republic, milk is monitored for the presence of veterinary drug residues as part of their food chain monitoring for exogenous substances, and also during quality checks of the raw milk. Aminoglycosides are considered an important group of antimicrobials employed in human and veterinary medicine. The plate diffusion method has been used as reference method for determination of residuesof antibiotics in foodstuffs in Czech Republic. The multiplate system uses B. subtilis plate at pH 8 and G. stearothermophilus plate at pH.8 for detection aminoglycosides. In the present study we assessed the sensitivity of these two plates for neomycin.The sensitivity of plates was evaluated on the basis of experimental determination of detection capability (CCbeta) of plates for neomycin. B. subtilis plate at pH 8 and G. stearothermophilus plate at pH.8 presented less sensitivity (CCb
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—