Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití plynové chromatografie při analýze methylesterů mastných kyselin v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870651" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití plynové chromatografie při analýze methylesterů mastných kyselin v mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zavést metodu plynové chromatografie pro stanovení methylesterů mastných kyselin v mléce. Methylestery mastných kyselin byly stanoveny na plynovém chromatografu s plamenově ionizační detekcí na kapilární koloně VB-WAX (60 m x 0,32 mm x 0,25 ?m). Identifikace a kvantifikace byla provedena na základě srovnání se standardem FAME Mix 37 (Supelco). Metoda stanovení mastných kyselin byla aplikována na analýzu vzorků kravského mléka pocházejících ze stájí VFU a farem České republiky a dále navzorky mléka odebíraných z mléčných automatů na území ČR. Ve vzorcích byly sledovány nejvíce zastoupené mastné kyseliny s procentickým zastoupením od 1 %. K nejvíce zastoupeným mastným kyselinám ve všech typech mléka patřila kyselina olejová, palmitová,myristová, stearová a laurová.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of gas chromatography in the analysis of fatty acids methylesters in milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to establish gas chromatography for methyl esters of fatty acids determination in milk. Fatty acids methylesters were determined by gas chromatography with flame ionisation detector. Analysis were performed with a VB-WAX column(60 m x 0.32 mm x 0.25 ?m). Standard FAME Mix 37 (Supelco) was used for the identification and quantification. Samples of cow's milk (VFU Brno breeding) and samples taken from milk bars were investigated. Most frequently represented fatty acids by 1 % were observed in the samples. Oleic, palmitic, myristic, stearic and laureic acid were the most significant in all type of milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    88-92

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku