Využití plynové chromatografie při analýze methylesterů mastných kyselin v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870651" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870651 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití plynové chromatografie při analýze methylesterů mastných kyselin v mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zavést metodu plynové chromatografie pro stanovení methylesterů mastných kyselin v mléce. Methylestery mastných kyselin byly stanoveny na plynovém chromatografu s plamenově ionizační detekcí na kapilární koloně VB-WAX (60 m x 0,32 mm x 0,25 ?m). Identifikace a kvantifikace byla provedena na základě srovnání se standardem FAME Mix 37 (Supelco). Metoda stanovení mastných kyselin byla aplikována na analýzu vzorků kravského mléka pocházejících ze stájí VFU a farem České republiky a dále navzorky mléka odebíraných z mléčných automatů na území ČR. Ve vzorcích byly sledovány nejvíce zastoupené mastné kyseliny s procentickým zastoupením od 1 %. K nejvíce zastoupeným mastným kyselinám ve všech typech mléka patřila kyselina olejová, palmitová,myristová, stearová a laurová.
Název v anglickém jazyce
Use of gas chromatography in the analysis of fatty acids methylesters in milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to establish gas chromatography for methyl esters of fatty acids determination in milk. Fatty acids methylesters were determined by gas chromatography with flame ionisation detector. Analysis were performed with a VB-WAX column(60 m x 0.32 mm x 0.25 ?m). Standard FAME Mix 37 (Supelco) was used for the identification and quantification. Samples of cow's milk (VFU Brno breeding) and samples taken from milk bars were investigated. Most frequently represented fatty acids by 1 % were observed in the samples. Oleic, palmitic, myristic, stearic and laureic acid were the most significant in all type of milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
88-92
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—