Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870657" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů
Popis výsledku v původním jazyce
Káva je jedním z nejvíce ceněných nápojů, a proto musí být vyráběna z nejlepších surovin. K výběru kvalitní suroviny se používají různé techniky, přičemž významné a poměrně nové je hodnocení optických parametrů barvy kávových zrn. Zrna jsou tříděna předi po pražení. Složení pražené kávy závisí především na stupni pražení, který je posuzován na základě měření světelné reflektance mletých kávových zrn systémem CIElab, nebo jen vizuální kontrolou barvy zrn. Objektivní měření barvy má velký význam pro výrobce z hlediska kontroly kvality suroviny, a také z hlediska možného pozitivního působení některých pigmentů kávy na spotřebitele.
Název v anglickém jazyce
Quality control of coffee beans before and during the process of roasting with the help of the determination of optical colour parameters scanned from their surface
Popis výsledku anglicky
Coffee is one of the most valued beverages and should be therefore produced from the raw materials of the highest quality. There are various techniques used for the selection of high quality raw material. The determination of the optical parameters of the colours of coffee beans is one of new but important techniques. Beans are sorted before and after the roasting. The composition of roasted coffee depends especially on the degree of roasting that is evaluated on the basis of light reflectance determination in ground coffee beans with the help of CIElab system or simply by visual control of coffee bean colour. Objective determination of the colour is important both for the producers from the viewpoint of the quality control of raw material and also forthe consumers from the viewpoint of possible positive effect of some coffee pigments on human health.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days
ISBN
978-80-7305-594-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
164-166
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—