Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870657" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870657 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontrola kvality kávových zrn před a v průběhu pražení měřením optických parametrů barvy snímaných z jejich povrchů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Káva je jedním z nejvíce ceněných nápojů, a proto musí být vyráběna z nejlepších surovin. K výběru kvalitní suroviny se používají různé techniky, přičemž významné a poměrně nové je hodnocení optických parametrů barvy kávových zrn. Zrna jsou tříděna předi po pražení. Složení pražené kávy závisí především na stupni pražení, který je posuzován na základě měření světelné reflektance mletých kávových zrn systémem CIElab, nebo jen vizuální kontrolou barvy zrn. Objektivní měření barvy má velký význam pro výrobce z hlediska kontroly kvality suroviny, a také z hlediska možného pozitivního působení některých pigmentů kávy na spotřebitele.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality control of coffee beans before and during the process of roasting with the help of the determination of optical colour parameters scanned from their surface

  • Popis výsledku anglicky

    Coffee is one of the most valued beverages and should be therefore produced from the raw materials of the highest quality. There are various techniques used for the selection of high quality raw material. The determination of the optical parameters of the colours of coffee beans is one of new but important techniques. Beans are sorted before and after the roasting. The composition of roasted coffee depends especially on the degree of roasting that is evaluated on the basis of light reflectance determination in ground coffee beans with the help of CIElab system or simply by visual control of coffee bean colour. Objective determination of the colour is important both for the producers from the viewpoint of the quality control of raw material and also forthe consumers from the viewpoint of possible positive effect of some coffee pigments on human health.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days

  • ISBN

    978-80-7305-594-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    164-166

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku