Rozdíl v chemickém složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871059" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871059 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozdíl v chemickém složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo zhodnotit chemické složení prsní a stehenní svaloviny orebice chukar (Alectoris chukar) za podmínek intenzivního výkrmu. U pokusných zvířat jsme nejprve sledovali jejich živou hmotnost do 90 dnů ode dne výkrmu, celkem u 60 pokusných zvířat (slepice a kohouti). Průměrné hodnoty živé hmotnosti rostly v průběhu výkrmu; na jeho konci nebyl zaznamenán žádný velký růst, živá hmotnost v 90. dni věku dosáhla 0,452 kg. V 90. dni věku, kdy byl výkrm dokončen, bylo 30 zvířat vybráno k posouzení jatečné výtěžnosti. U získaných vzorků prsní a stehenní svalovin byla provedena chemická analýza, která ukázala statisticky vysoce významný rozdíl (P ? 0,01) mezi prsní a stehenní svalovinou, zejména u těchto analyzovaných ukazatelů: hrubý protein, tuk, popel, brutto energie. V obsahu vápníku byl prokázán významný rozdíl (P ? 0,05).
Název v anglickém jazyce
The difference in the chemical composition of breast and thigh muscle of chukar partridge (Alectoris chukar)
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to evaluate the chemical composition as regards the breast and thigh muscle of chukar partridge (Alectoris chukar) under intensive fattening conditions. In experimental animals, we first watched their live weight within 90 days of fattening for a total of 60 experimental animals (hens and roosters). Average values of live weight were increasing in the course of fattening; no large growth was recorded towards its end whereas the live weight in the 90th day of age reached 0.452 kg. In the 90th day of age after the fattening was finished, 30 subjects were selected to monitor the carcass yield. Regarding the obtained samples of breast and thigh muscles, it was performed a chemical analysis which showed a statistically very significant difference (P ? 0.01) between the breast and thigh muscle, specifically as for the following analyzed indicators: crude protein, fat, ash, gross energy. The calcium content demonstrated a significant difference (P ? 0.05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
84-86
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—