Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Řízení kvality trvanlivých fermentovaných masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871128" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871128 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Řízení kvality trvanlivých fermentovaných masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Trvanlivé fermentované salámy představují velmi oblíbenou skupinu masných výrobků, především pro své výrazné senzorické vlastnosti, ale i pro svoji bezpečnost. Patří mezi stabilní masné výrobky. Hodnocení kvality je třeba věnovat velká pozornost. V ČR vymezuje Vyhláška č.326/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů kritéria, která lze uplatnit při hodnocení vybraných druhů TFS. V rámci rozsáhlé studie analýzy vybraných druhů masných výrobků v ČR proběhlo hodnocení salámu Poličan od 4 výrobců, celkem bylo analyzováno 20 vzorků. Analýza se zaměřila na fyzikálně-chemické ukazatele, mikroskopické - histochemické vyšetření a senzorické hodnocení. V žádném případě nedošlo k překročení limitu obsahu tuku ve výrobku, až na drobné výjimky (5 vzorků) byl splněn obsah čistých svalových bílkovin. Neprokázalo se použití strojně odděleného masa. Jsou popsána kritéria hodnocení TFS v Německu, Rakousku a na Slovensku.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality management of dry fermented sausages

  • Popis výsledku anglicky

    Dry fermented sausages (DFS) are very popular group of meat products, mainly for their distinctive sensory characteristics, but also for their safety. DFS belong to the stable meat products. Great attention should be paid to the quality assessment. Czechdecree no. 326 in the wording of later regulations defines criteria, that can be applied in the quality assessment of selected DFS. In 2011 the very popular product on the Czech market - dry sausage Poličan from 4 meat processing companies (total 20 samples) has been analysed (chemical parameters, histochemical test, sensory evaluation). The fat content did not exceed the limit of 50%. The meat protein content did not comply with the minimum limit of in 5 samples. The histochemical analyse did not showthat processors used machinery deboned meat in recipes. The evaluation criteria have been described for DFS in Germany, Austria and Slovak Republic.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-601-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    30-34

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku