Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou
Popis výsledku v původním jazyce
Cholesterol je steroidní sloučenina, která je přirozenou součástí živočišných tkání. Je klíčovou komponentou řady biochemických procesů. Příjem cholesterolu z potravin živočišného původu je významný pro lidské zdraví, je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Znalost obsahu cholesterolu v potravinách je proto významná při řešení zdravotních problémů. V naší studii jsme se zabývali stanovením celkového cholesterolu v syrovém kozím mléce z chovu VFU. Byl sledován vliv suplementace krmné dávky chlorellou na obsah cholesterolu v odebraném mléce. Vzorky byly odebírany v intervalu 30.6. - 11.8. 2011. Vzorky byly rozděleny do dvou skupin - vzorky kontrolní a vzorky suplementované chlorellou. Jako metoda stanovení cholesterolu byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi s isokratickou elucí a detekcí v UV oblasti spektra při vlnové délce 205 nm. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace celkového cholesterolu z matrice saponifikací
Název v anglickém jazyce
Monitoring of cholesterol content in goat milk after the feed supplementation by Chlorella
Popis výsledku anglicky
Cholesterol is natural organic chemical substance in each animal tissue, precursor for the biosynthesis of steroid hormones, bile acids, and vitamin D. Higher daily intake of cholesterol leads to increasing cardiovasculer diseases. The known amount of cholesterol content in food products is important for human health. The total cholesterol content of goats' milk was determined by mean of RP-HPLC method with isocratic elution and UV detection at 205 nm. The saponification with potassium hydroxide in methanol solution was used for the isolation of cholesterol from milk matrix, followed by the extraction of analyt into non polar solvent. The milk samples were from goat breeding at VFU and were taken during the period 30.6 and 11. 8. 2011.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů