Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871134 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cholesterol je steroidní sloučenina, která je přirozenou součástí živočišných tkání. Je klíčovou komponentou řady biochemických procesů. Příjem cholesterolu z potravin živočišného původu je významný pro lidské zdraví, je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Znalost obsahu cholesterolu v potravinách je proto významná při řešení zdravotních problémů. V naší studii jsme se zabývali stanovením celkového cholesterolu v syrovém kozím mléce z chovu VFU. Byl sledován vliv suplementace krmné dávky chlorellou na obsah cholesterolu v odebraném mléce. Vzorky byly odebírany v intervalu 30.6. - 11.8. 2011. Vzorky byly rozděleny do dvou skupin - vzorky kontrolní a vzorky suplementované chlorellou. Jako metoda stanovení cholesterolu byla použitavysokoúčinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi s isokratickou elucí a detekcí v UV oblasti spektra při vlnové délce 205 nm. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace celkového cholesterolu z matrice saponifikací

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of cholesterol content in goat milk after the feed supplementation by Chlorella

  • Popis výsledku anglicky

    Cholesterol is natural organic chemical substance in each animal tissue, precursor for the biosynthesis of steroid hormones, bile acids, and vitamin D. Higher daily intake of cholesterol leads to increasing cardiovasculer diseases. The known amount of cholesterol content in food products is important for human health. The total cholesterol content of goats' milk was determined by mean of RP-HPLC method with isocratic elution and UV detection at 205 nm. The saponification with potassium hydroxide in methanol solution was used for the isolation of cholesterol from milk matrix, followed by the extraction of analyt into non polar solvent. The milk samples were from goat breeding at VFU and were taken during the period 30.6 and 11. 8. 2011.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů