Stanovení cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky mědí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871302" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871302 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16170/12:43871693
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky mědí
Popis výsledku v původním jazyce
Kozí mléko je zdrojem významných nutrietů s celou řadou pozitivních účinků na lidský organismus. Mléčné výrobky, zejména z nebovinních mlék,nabývají v současné době na významu pro svoje imunomodulační a další vlastnosti.Studie dokázali, že dietou přijatýcholesterol se podílí na koncentraci sérového LDL cholesterolu. V prací byl pozorován vliv organické a anorganické mědi na obsah cholesterolu v kozím mléce. Krmná dávka koz byla suplementovánaod doby porodu až do odstavení mláďat v dávce 15 mg/den a následně po odstavu v průběhu 8 týdnů v dávce 30 mg/den. Následně byly odebírány vzorky mléka 2., 6. a 8. týden po odstavení mláďat. Stanovení cholesterolu bylo provedeno metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s isokratickou elucí.Nebyla nalezena statisticky významná závislost mezi obsahem cholesterolu v mléce a suplementací krmné dávky mědí.
Název v anglickém jazyce
Determination of cholesterol in goat's milk after supplementation with copper diet
Popis výsledku anglicky
The total cholesterol content of goat's milk was determinated by means of RP HPLC method with isocratic elution and UV detection at 205 nm. The saponification with potassium hydroxide in methanol solution was used for the isolation of cholesterol from milk matrix, followed by the extraction of analyte into non polar solvent. The milk samples were from goat breeding at VFU and were taken during the period 4.5. - 14.6. 2011.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-601-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
69
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—