Tepelné opracování masa a výrobků z něho
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871146" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871146 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tepelné opracování masa a výrobků z něho
Popis výsledku v původním jazyce
Tepelné opracování je významná technologická operace při zpracování masa. Tepelný ohřev působí šokujícím způsobem na mikroorganismy. Smrtící účinek teploty na vegetativní a sporotvorné formy nežádoučích bakterií má logaritmickou závislost. Pasterizační asterilizační účinky na maso a výrobky z něho jsou docilovány různými způsoby ohřevu. Nejčastějším typem je ohřev kondukcí - vedením, kdy dochází k výrazným změnám struktury - koagulaci a denaturaci bílkovin masa. Současně se mění i senzorický a nutričníprofil finálního produktu a jeho užitná hodnota.
Název v anglickém jazyce
Heat treatment of meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Heat treatment is the very important technological step within meat processing. Thermal heating has a shock effect on bacteria. There is a logarithmic dependence between the thermal death time and its influence on the vegetative or sporeforming microorganisms. In meat processing various types of heating can be used for meat products pasteurization or sterilization. The most common heating is a conduction that causes the strong changes in the structure due to the meat protein coagulation and denaturation. Simultaneously the sensory profile of a final product and its nutritional value is being changed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
20-25
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—