Vláknina a trvanlivé masné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871224" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871224 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vláknina a trvanlivé masné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky trvanlivého fermentovaného masného výrobku byly vyrobeny s přídavkem různého množství vlákniny (0 %, 0,5 %, 1,0 % a 3,0 % vlákniny). Byl sledován vliv přídavku vlákniny na kvalitu a technologické parametry masných výrobků. U vzorků bylo provedenosenzorické hodnocení a instrumentální hodnocení textury a barvy. Zjistili jsme rozdíly mezi hodnocenými vzorky při analýze textury v závislosti na obsahu přidané vlákniny. Přídavek vlákniny neovlivnil podle senzorických hodnotitelů chuť výrobku. Při instrumentálním hodnocení barvy byl zjištěn pokles podílu červené barvy (a*) a podílu žluté barvy (b*) u výrobků s přídavkem 3 % vlákniny.
Název v anglickém jazyce
Fibre and dry meat products
Popis výsledku anglicky
Samples of dry fermented sausages were made with addition of different concentrations of dietary fibre (0 %, 0.5 %, 1.0 % a 3.0 % of fibre). The effect of added fibre on quality and technological parameters was monitored by performing sensorial and instrumental analyses. There were found differences between samples according to content of fibre in texture parameters. The addition of fibre did not have influence on taste according sensory evaluators. The sausages with 3 % of fibre were less red (lower a*value) and less yellow (lower b* value) in instrumental colour evaluation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
221-224
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—