Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of cholesterol content in caprine colostrum and caprine milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871296" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871296 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Porovnanie obsahu cholesterolu v kozom kolostre a kozom mlieku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práca je zameraná na porovnanie obsahu cholesterolu v kozom mlieku nezrelom teda v kolostre a zrelom kozom mlieku. Cholesterol bol z matrice uvoľnený priamou saponifikáciou hydroxidom draselným rozpusteným v methanole s následnou extrakciou analytu do hexanu. Pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie bolo celkovo analyzovaných 24 vzoriek kozieho mlieka a 23 vzoriek kozieho kolostra. Výsledky ukazujú v priemere až štvornásobnú koncentráciu cholesterolu v plnom kolostre oproti zrelému mlieku. Metódou HPLC/UV boli namerané hodnoty v kolostre 36,96 mg / 100 g kolostra (+- 8,17) v prepočte na gram tuku 5,82mg/g (+- 2,24) a v mlieku 7,93 mg (+- 1,69) / 100g mlieka v prepočte na tuk 2,5 mg / g. (+- 0,35).

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of cholesterol content in caprine colostrum and caprine milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine and to evaluate the concentration of cholesterol content in caprine milk and caprine colostrum. The samples were obtained in different goats' farm in the Czech Republic during spring 2012. Samples were preserved by freezing and subjected to chemical analysis. For analysis was used high performance liquid chromatography HPLC with UV detection, used wavelength 205 nm. The direct saponification method with methanolic KOH and liquid liquid extraction in hexan was used for sample preparation. In caprine colostrum the mean concentration of cholesterol was 36,96 mg / 100 g (+- 8,17), 5,82 mg/g (+- 2,24) for one gram of fat and in milk 7,93 mg (+- 1,69) / 100 g and for one gram of fat 2,5 mg / g. (+- 0,35), what correspondents three times higher concentration in whole colostrum than in whole milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-632-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    32

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku