Comparison of cholesterol content in caprine colostrum and caprine milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871296" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871296 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Porovnanie obsahu cholesterolu v kozom kolostre a kozom mlieku
Popis výsledku v původním jazyce
Práca je zameraná na porovnanie obsahu cholesterolu v kozom mlieku nezrelom teda v kolostre a zrelom kozom mlieku. Cholesterol bol z matrice uvoľnený priamou saponifikáciou hydroxidom draselným rozpusteným v methanole s následnou extrakciou analytu do hexanu. Pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie bolo celkovo analyzovaných 24 vzoriek kozieho mlieka a 23 vzoriek kozieho kolostra. Výsledky ukazujú v priemere až štvornásobnú koncentráciu cholesterolu v plnom kolostre oproti zrelému mlieku. Metódou HPLC/UV boli namerané hodnoty v kolostre 36,96 mg / 100 g kolostra (+- 8,17) v prepočte na gram tuku 5,82mg/g (+- 2,24) a v mlieku 7,93 mg (+- 1,69) / 100g mlieka v prepočte na tuk 2,5 mg / g. (+- 0,35).
Název v anglickém jazyce
Comparison of cholesterol content in caprine colostrum and caprine milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine and to evaluate the concentration of cholesterol content in caprine milk and caprine colostrum. The samples were obtained in different goats' farm in the Czech Republic during spring 2012. Samples were preserved by freezing and subjected to chemical analysis. For analysis was used high performance liquid chromatography HPLC with UV detection, used wavelength 205 nm. The direct saponification method with methanolic KOH and liquid liquid extraction in hexan was used for sample preparation. In caprine colostrum the mean concentration of cholesterol was 36,96 mg / 100 g (+- 8,17), 5,82 mg/g (+- 2,24) for one gram of fat and in milk 7,93 mg (+- 1,69) / 100 g and for one gram of fat 2,5 mg / g. (+- 0,35), what correspondents three times higher concentration in whole colostrum than in whole milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
32
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—