Distribuce biogenních aminů a polyaminů v bažantím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871309" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871309 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Distribuce biogenních aminů a polyaminů v bažantím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zaměřena na vliv různých podmínek, intravitálních faktorů (porážka nebo odlov) nebo postmortálních faktorů (doba a teplota skladování, typ svaloviny) na tvorbu biogenních aminů v mase bažanta. Rizika vyšší tvorby biogenních aminů byla prokázána zejména u bažantů z odlovu skladovaných ve vnějším prostředí. I při dodržování legislativně určených podmínek může dojít po dvou týdnech k masivnímu pomnožení kontaminující mikroflóry a tak k rozkladu zvěřiny. Je tedy možné, že zvýšený obsah hygienicky významných biogenních aminů může při konzumaci představovat zdravotní riziko.
Název v anglickém jazyce
Distribution of biogenic amines and polyamines in the pheasant meat
Popis výsledku anglicky
Present study is focused on the influence of various conditions, intravital factors (slaughtered or hunted pheasants) or post-mortem factors (time and temperature of storage, type of muscle) on the formation of biogenic amines in pheasant meat. The riskof increased formation of biogenic amines was demonstrated, particularly in hunted pheasants stored outdoors. Even if conditions corresponding to the legislative are maintained, the massive propagation of contaminating microflora and the decaying of thegame may occur after two days. It is, then, possible that an increased content of biogenic amines significant from the viewpoint of hygiene may have a negative effect on organism when the meat is consumed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
51-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—