Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribuce biogenních aminů a polyaminů v bažantím mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871309" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871309 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Distribuce biogenních aminů a polyaminů v bažantím mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie byla zaměřena na vliv různých podmínek, intravitálních faktorů (porážka nebo odlov) nebo postmortálních faktorů (doba a teplota skladování, typ svaloviny) na tvorbu biogenních aminů v mase bažanta. Rizika vyšší tvorby biogenních aminů byla prokázána zejména u bažantů z odlovu skladovaných ve vnějším prostředí. I při dodržování legislativně určených podmínek může dojít po dvou týdnech k masivnímu pomnožení kontaminující mikroflóry a tak k rozkladu zvěřiny. Je tedy možné, že zvýšený obsah hygienicky významných biogenních aminů může při konzumaci představovat zdravotní riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of biogenic amines and polyamines in the pheasant meat

  • Popis výsledku anglicky

    Present study is focused on the influence of various conditions, intravital factors (slaughtered or hunted pheasants) or post-mortem factors (time and temperature of storage, type of muscle) on the formation of biogenic amines in pheasant meat. The riskof increased formation of biogenic amines was demonstrated, particularly in hunted pheasants stored outdoors. Even if conditions corresponding to the legislative are maintained, the massive propagation of contaminating microflora and the decaying of thegame may occur after two days. It is, then, possible that an increased content of biogenic amines significant from the viewpoint of hygiene may have a negative effect on organism when the meat is consumed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    51-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus