Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Koření pro výrobu fermentovaných salámů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871471" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871471 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Koření pro výrobu fermentovaných salámů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výroba fermentovaných salámů (FS) se v Evropě začala rozšiřovat teprve v 18. století z Itálie. Koření používané pro výrobu FS není tak rozmanité jako pro výrobu ostatních masných výrobků. Celosvětově nejvíce používaným kořením do FS je pepř, dále paprikaa česnek. V jednotlivých oblastech je přidáváno další koření jako hřebíček, nové koření, muškát, fenykl, kmín, rozmarýn atd. Koření je přidáváno ve formě mleté, drcené na různou zrnitost, celé, extraktů a past. Výrobky mohou být ochuceny také různými aromaty. Pro zpestření výrobkového sortimentu se do FS přidávají vlašské ořechy, lanýže, sýry, víno, rum a jiné přísady. V průběhu fermentace vzniká při výrobě FS velké množství chuťových látek, jež samy pozitivně ovlivňují chuť hotového výrobku. Nemalý význam májí také antioxidační účinky některých druhů koření jako např. rozmarýn.

  • Název v anglickém jazyce

    Spices for production of fermented sausages

  • Popis výsledku anglicky

    Production of fermented sausages (FS) in Europe began to expand only in the 18th century from Italy. Seasonings used in production of FS are not as diverse as for the production of other meat products. Globally, the most widely used spice in FS are pepper, paprika and garlic. In some areas are added other spices like cloves, allspice, nutmeg, fennel, cumin, rosemary, etc. Spices are added in minced form, crushed to different granularity, whole spices, extracts and pastes. Products can also be flavored with different flavors. For diversification of product range are added to the FS walnuts, truffles, cheeses, wine, rum, etc. During the fermentation in the production of FS is produced large amount of flavoring substances which themselves positively affect the flavor of the finished product. Important are also antioxidative effects of some spices such as rosemary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    16-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus