Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871963" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871963 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků dotříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvláš

  • Název v anglickém jazyce

    Near infrared spectroscopy in the meat industry

  • Popis výsledku anglicky

    Near infrared spectroscopy as an alternative to traditional analytical techniques offers a numerous advantages for meat industry. It is a quick method for simultaneous assays of many parameters and over all it is possible for on-line measuring, and thusfacilitates the regulation during the meat processing. NIRs enables analyses of main components of all kinds of meat and many meat products. Determination of main chemical traits (fat, protein, moisture) and some of the minor constituents shows results comparable to classical analytical techniques. Only approximate results were gained from predicting sensory and some technological parameters. NIRs works as brilliant tool for classification meat into categories according to maturity and meat quality grades. There is limitation for wider applications of NIRs into meat industry in terms of need of special calibration models for all the meat products separately. This paper gives a short review of NIRs applications to meat industry with a sp

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    28-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus