Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871963" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871963 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Blízká infračervená spektrometrie v masném průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Blízká infračervená spektrometrie (NIRs) jako alternativa ke klasickým analytickým metodám nabízí pro použití v masném průmyslu řadu výhod. NIRs je metoda rychlá, která umožňuje stanovení několika parametrů najednou. Je vhodná k zapojení přímo do výrobního procesu a tím usnadňuje provádění analýz pro potřeby regulace výroby. NIRs dovoluje stanovení základních parametrů všech druhů masa a také širokého rozpětí masných výrobků. Stanovení základních složek (bílkoviny, voda, tuk) a některých minoritních parametrů poskytuje výsledky srovnatelné s klasickými analytickými metodami. Senzorická analýza a analýza některých technologických ukazatelů je možná pouze pro orientační vyhodnocení. NIRs je vynikající technikou pro kategorizaci masa a masných výrobků dotříd kvality dle vybraných parametrů, čímž nachází uplatnění v hodnocení fáze zrání masa a masných výrobků. Jistým omezením pro širší využití NIRs do masného průmyslu je nutnost vytváření kalibrací pro každý jednotlivý masný výrobek zvláš
Název v anglickém jazyce
Near infrared spectroscopy in the meat industry
Popis výsledku anglicky
Near infrared spectroscopy as an alternative to traditional analytical techniques offers a numerous advantages for meat industry. It is a quick method for simultaneous assays of many parameters and over all it is possible for on-line measuring, and thusfacilitates the regulation during the meat processing. NIRs enables analyses of main components of all kinds of meat and many meat products. Determination of main chemical traits (fat, protein, moisture) and some of the minor constituents shows results comparable to classical analytical techniques. Only approximate results were gained from predicting sensory and some technological parameters. NIRs works as brilliant tool for classification meat into categories according to maturity and meat quality grades. There is limitation for wider applications of NIRs into meat industry in terms of need of special calibration models for all the meat products separately. This paper gives a short review of NIRs applications to meat industry with a sp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
28-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—