Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvorba biogenních aminů ve svalovině eviscerovaných kachen divokých v závislosti na době a teplotě skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872030" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvorba biogenních aminů ve svalovině eviscerovaných kachen divokých v závislosti na době a teplotě skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě výsledků získaných v této studii, byly za Biogenní aminy s hlavní vypovídací hodnotou o hygienické nezávadnosti masa střelených eviscerovaných kachen divokých určeny kadaverin, putrescin, tyramin. Při skladování kachen při teplotě 0 i 15 °C dochází k nárůstu biogenních aminů (ztrátě hygienické kvality) již od prvního týdne skladování. U kachen skladovaných při teplotě 0 °C byly vyšší koncentrace biogenních aminů nalezeny ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní. U kachen skladovaných při teplotě 15 °C byly naopak vyšší koncentrace biogenních aminů nalezeny v prsní svalovině.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of biogenic amines in muscles of eviscerated mallard ducks in dependence on storage time and temperature

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of game meat is significantly influenced by the way in which the animal is treated after killing. The recommended way of treating mallard ducks is complete evisceration of the organs of the body cavity. The hygiene quality of meat may be assessed on the basis of changes in biogenic amine concentrations, an increase in which is associated with the proliferation of contaminating microflora and a fall in the hygiene quality of the meat. In our work, we studied the content of biogenic amines inthe meat of harvested mallard ducks treated by evisceration of the organs of the body cavity and stored for a period of 21 days at temperatures of 0 °C and 15 °C. We found that the most important biogenic amines for the evaluation of the hygiene qualityof mallard duck meat are cadaverine, putrescine and tyramine. Changes in biogenic amine concentrations occurred in the very first days of storage at both 0 °C and 15 °C. In ducks stored at 0 °C, the content of biogenic amines was higher i

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    52-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus