Tvorba biogenních aminů ve svalovině eviscerovaných kachen divokých v závislosti na době a teplotě skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872030" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba biogenních aminů ve svalovině eviscerovaných kachen divokých v závislosti na době a teplotě skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě výsledků získaných v této studii, byly za Biogenní aminy s hlavní vypovídací hodnotou o hygienické nezávadnosti masa střelených eviscerovaných kachen divokých určeny kadaverin, putrescin, tyramin. Při skladování kachen při teplotě 0 i 15 °C dochází k nárůstu biogenních aminů (ztrátě hygienické kvality) již od prvního týdne skladování. U kachen skladovaných při teplotě 0 °C byly vyšší koncentrace biogenních aminů nalezeny ve stehenní svalovině v porovnání se svalovinou prsní. U kachen skladovaných při teplotě 15 °C byly naopak vyšší koncentrace biogenních aminů nalezeny v prsní svalovině.
Název v anglickém jazyce
Production of biogenic amines in muscles of eviscerated mallard ducks in dependence on storage time and temperature
Popis výsledku anglicky
The quality of game meat is significantly influenced by the way in which the animal is treated after killing. The recommended way of treating mallard ducks is complete evisceration of the organs of the body cavity. The hygiene quality of meat may be assessed on the basis of changes in biogenic amine concentrations, an increase in which is associated with the proliferation of contaminating microflora and a fall in the hygiene quality of the meat. In our work, we studied the content of biogenic amines inthe meat of harvested mallard ducks treated by evisceration of the organs of the body cavity and stored for a period of 21 days at temperatures of 0 °C and 15 °C. We found that the most important biogenic amines for the evaluation of the hygiene qualityof mallard duck meat are cadaverine, putrescine and tyramine. Changes in biogenic amine concentrations occurred in the very first days of storage at both 0 °C and 15 °C. In ducks stored at 0 °C, the content of biogenic amines was higher i
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
52-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—