Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872031" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studiijsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminylze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing

  • Popis výsledku anglicky

    In our study, we investigated the changes in biogenic amine concentrations in the meat of mallard ducks killed in shotgun hunting and which were eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (one of possible dressing methods of feathered game after the kill) as one of the indicators of hygienic quality of meat. We set out to establish which biogenic amines can be considered as important indicators of meat quality in mallard ducks eviscerated by the pulling out ofthe viscera from the body cavity through the cloaca, what is the optimum storage period at temperatures of 0 and 15°C for mallard duck carcasses, and we studied the differences in biogenic amine concentrations in breast and thigh muscles. The results obtained suggest that cadaverine, putrescine and tyramine may be considered the main indicators of hygienic quality of mallard duck meat as far as biogenic amines are concerned. The results obtained allow us to conclude that carcasses of unp

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    297-300

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus