Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872031" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biogenní aminy ve zvěřině střelené kachny divoké (Anas platyrhynchos), ošetřené vyháčkováním
Popis výsledku v původním jazyce
Maso zvěřiny je v posledních letech potravinou získávající stále větší oblibu u spotřebitelů. V souvislosti s tímto faktem je důležité, z důvodu předcházení ztráty hygienické kvality této potraviny, dodržovat správné zacházení se zvěřinou. V naší studiijsme se zabývali změnami koncentrací biogenních aminů v mase střelených kachen divokých ošetřených vyháčkováním (jeden z možných způsobů ošetření těl pernaté zvěře po ulovení) jako ukazatelů hygienické kvality masa. Zjišťovali jsme, které biogenní aminylze považovat u kachny divoké ošetřené vyháčkováním za významné ukazatele kvality masa, zjišťovali jsme optimální dobu pro skladování těl této zvěřiny při teplotách 0 a 15°C a studovali jsme rozdíl ve výskytu biogenních aminů v prsní a stehenní svalovině. Ze získaných výsledků je patrné, že za hlavní ukazatele hygienické kvality zvěřiny kachny divoké z hlediska biogenních aminů lze považovat kadaverin, putrescin a tyramin. Na základě získaných výsledků můžeme konstatovat, že těla kachny
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines in venison of hunted wild ducks (Anas platyrhynchos) treated by drawing
Popis výsledku anglicky
In our study, we investigated the changes in biogenic amine concentrations in the meat of mallard ducks killed in shotgun hunting and which were eviscerated by the pulling out of the viscera from the body cavity through the cloaca (one of possible dressing methods of feathered game after the kill) as one of the indicators of hygienic quality of meat. We set out to establish which biogenic amines can be considered as important indicators of meat quality in mallard ducks eviscerated by the pulling out ofthe viscera from the body cavity through the cloaca, what is the optimum storage period at temperatures of 0 and 15°C for mallard duck carcasses, and we studied the differences in biogenic amine concentrations in breast and thigh muscles. The results obtained suggest that cadaverine, putrescine and tyramine may be considered the main indicators of hygienic quality of mallard duck meat as far as biogenic amines are concerned. The results obtained allow us to conclude that carcasses of unp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
297-300
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—