Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Listeria monocytogenes - vlastnosti a výskyt v potravinovém řetězci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872226" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872226 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Listeria monocytogenes - vlastnosti a výskyt v potravinovém řetězci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alimentární přenos listeriózy, onemocnění člověka způsobeného Listeria monocytogenes, je znám teprve několik desítek let. Toto onemocnění není příliš časté, ale vzhledem k jeho závažným projevům a některým vlastnostem Listeria monocytogenes (růst v potravinách při chladírenských teplotách, přežívání v prostředí potravinářských podniků ve formě biofilmu) je v poslední době věnována velká pozornost tomuto patogennímu mikroorganismu a jeho přítomnosti a přežívání zejména v potravinách určených k přímé spotřebě. Článek shrnuje významná fakta týkající se vlastností, patogenity a výskytu L. monocytogenes zejména v mase a masných výrobcích.

  • Název v anglickém jazyce

    Listeria monocytogenes - characteristics and occurrence in the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Alimentary transmission of listeriosis, a human disease caused by Listeria monocytogenes, has been known for several dozens of years only. Although this disease is quite rare, with respect to its often several symptoms and abilities of Listeria monocytogenes to growth at refrigerating temperatures and to form biofilm in food processing plants, a great attention is focused on this pathogenic microorganisms and its occurrence and survival especially in ready-to-eat food. This review summarizes the most important facts regarding characteristics, pathogenicity and occurrence of L. monocytogenes especially in meat and meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    46-52

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus